Plus

Maakt streaming een einde aan de spelcomputer?

We streamen muziek en kijken op die manier naar films en tv-series. En vanaf nu gamen we ook zo. Betekent dit het einde van de traditionele spelcomputer?

null Beeld Angelique Viester
Beeld Angelique Viester

Kreunen doet ze nog altijd als ze van rots naar rots springt, maar Lara Croft vertoont haar kunsten in Tomb Raider zonder hikken en haperen en vooral dat mag een wondertje heten.

De strapatsen van de avonturier worden misschien wel over een afstand van duizenden kilometers naar de tv geschoten, terwijl de besturingsopdrachten via de controller dezelfde afstand retour gaan. Zeker.

De herlancering van de Tomb Raiderspelserie kan al drie jaar gewoon op een glimmend schijfje worden gekocht, maar nu kan Lara Croft ook buitenshuis worden gehouden, tot het moment dat ze ter vermaak nodig is.

Na muziek en video lijkt het tijdperk voor streaming gaming aangebroken. Voorzichtig dan. Het is het Amerikaanse Nvidia dat de doorbraak probeert te forceren.

Doorgewinterde computeraars - hardcore gamers voorop - kennen het merk vooral van zijn krachtige videokaarten voor in pc's, maar sinds kort brengen de Amerikanen ook in Nederland hun Shield in de winkel.

Scherpe lijnen
De Shield ziet eruit als een spelcomputer die ernstig is gekrompen in de was, met wat kinderlijk aandoende scherpe lijnen die stealthtechnologie moeten suggereren.

Het gaat echter niet om het uiterlijk van het kastje, maar om wat erin zit. Een krachtige pc-waardige computerprocessor en dito videokaart die in staat is 4K-beelden (vier keer zo scherp als de huidige HD-standaard voor tv's) te genereren.

Via Android TV, het besturingssysteem dat Google heeft ontworpen voor tv- en videotoepassingen, kan de Shield videodiensten als Netflix en YouTube op televisie laten zien. En er is, via Androidbedenker Google, een hele trits apps waarmee onder meer de weersvoorspelling of het laatste nieuws te zien zijn.

Niets wereldschokkends. Populaire tv's beschikken al jaren zelfstandig over hetzelfde Android. Maar de Shield is ook in staat volwaardige pc-games op tv te brengen, zonder dat deze op schijf moeten worden gekocht of gedownload.

Vlekkeloos
Zo'n vijftig games worden desgewenst vanaf de servers van Nvidia naar de Shield gestroomd, telkens het brokje dat de speler nodig heeft. En dat werkt prima. Zelfs via draadloos wifi aangesloten loopt het bijna vlekkeloos, alhoewel voor de diehard­gamer een kabelverbinding onontbeerlijk zal zijn.

Van vertraging is niets te merken. Opdrachten worden zonder merkbaar oponthoud uitgevoerd en de hoeveelheid beeldjes per seconde komt zelden onder de vijftig, meer dan genoeg voor een vloeiende spelbeleving.

Cloudgaming

In onder meer de VS en Duitsland biedt Amazon met de gameversie van zijn Fire TV (€139) een alternatief voor Nvidia’s Shield - maar het wil deze vanuit Duitsland niet naar Nederland sturen.

De nieuwste generatie Apple TV (€179) biedt ook spelmogelijkheden, alhoewel het daarbij vooral gaat om de casual games die vooral voor mobiel gebruik zijn ontwikkeld. Dat geldt ook voor Googles Chromecast (€39).

Sony biedt in de VS (voor 20 dollar per maand) de mogelijkheid om streaming spellen uit het tijdperk van de PS3 te spelen op de Playstation 4 en op sommige tv’s. Sinds kort loopt hier al een betatest voor Playstation Now.

En voor sommige modellen van Philips, Samsung en LG is sinds kort ‘game­videotheek’ Gamefly voorhanden, die voor een tientje per maand zo’n zestig games ‘stromend’ aanbiedt, maar belooft dit aantal voor het einde van het jaar fors uit te breiden.

Technisch en qua gebruiksgemak heeft Nvidia het met de Shield prima voor elkaar. De Amerikanen werken bovendien aan een heuse familie: voor streaming gamen onderweg kan voor tweehonderd euro de Shield Gaming tablet worden gekocht.

'Spotify voor gamers'
Qua rekenkracht heeft de Shield meer overeenkomsten met de vorige generatie spelcomputers - Playstation 3, Xbox 360, Wii U - dan met de standaard die de PS4 en Xbox One en de krachtigste game-pc's momenteel zetten.

Maar een zorgeloos, doordacht Spotify voor gamers biedt Shield nog lang niet. Nvidia lijkt weinig te hebben geleerd van de kinderziektes die veel muziek- en video­streamers in hun begindagen teisterden - problemen die de meeste ook de kop kosten.

Het is al verwarrend dat games op de Shield op vier mogelijkheden worden aangeboden, waarvan drie downloads. Voor de vierde, Nvidia's streamingdienst Geforce, moet bovendien een abonnement worden afgesloten, voor tien euro per maand.

Daarvoor kan een vijftigtal games (waaronder Tomb Raider) vrij worden gespeeld. Dat aantal - en de wisselvallige catalogus - is veel te weinig om gamers lang geïnteresseerd te houden. Zeker omdat er maar een handvol in de Tomb Raidercategorie wordt aangeboden en de meeste games rond de twee jaar oud zijn.

Bijbetalen
Wie gangbare en populaire spellen wil, zal naast dat maandelijkse abonnementsbedrag nog eens flink moeten bijbetalen.

Zo moet voor The witcher of F1 2015 nog eens 50 euro worden afgerekend, terwijl die spellen al voor respectievelijk 35 en 30 euro op schijf te koop zijn. Legogames kosten nog eens 20 euro, terwijl de pc-versie van Lego The hobbit online voor nog geen 11 euro te bekomen is.

Geen gamer zal het in zijn hoofd halen om eerst een abonnement af te sluiten, om vervolgens voor meer recente games nog eens winkelprijzen te moeten afrekenen. De technologie is er, maar het is nog even wachten op een echte Netflix voor games.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden