Fashion Week

'Maak dit maar eens duidelijk op een catwalk'

Het meeste modegeweld mag tijdens de Amsterdam Fashion Week op het Westergasterrein zijn, ook op andere plekken in de stad is er actie.

Kees van Unen
Petra Ptácková in SPRMRKT, met haar assistent Beeld Amaury Miller
Petra Ptácková in SPRMRKT, met haar assistentBeeld Amaury Miller

Tien dagen, tien evenementen op tien plaatsen in de stad: dat is het idee van het downtownprogramma dat in het leven is geroepen om in deze Fashion Week mode te combineren met kunst. Dan liggen locaties als het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum voor de hand. Maar ook Yab Yum heeft meegedaan: in veertien kamers in het voormalige bordeel was het werk van jonge Nederlandse ontwerpers te zien en te koop.

Zaterdag wapperde er een tros zwarte ballonnen van de Fashion Week bij kledingwinkel SPRMRKT op de Rozengracht. In een bescheiden ruimte naast de grote winkel was een expositie ingericht waar acht internationale, opkomende ontwerpers hun mode mochten etaleren onder de naam 'Next by Modefabriek'. Het is een voorproefje voor modevakbeurs Mode­fabriek in de RAI.

Selectie
De acht geselecteerde ontwerpers kregen in SPRMRKT de kans om retailers en consumenten te bereiken met hun werk, zonder de afstand die bij een catwalkshow tussen de vertoonde mode en het publiek zit.

De Tsjechische Petra Ptácková maakt gretig gebruik van deze kans. 'Kijk,' zegt ze terwijl ze één van haar creaties van een hangertje haalt. 'Als je hem hier losmaakt kun je hem als broek dragen. En hier kunnen je armen omheen, maar ook doorheen. Maak dat maar eens duidelijk op een catwalk.' Dan ziet ze een wit pluisje uit de kraag steken. Ze hoort en ziet even niks meer en begint te peuteren. Pas als ze de kraag pluisvrij heeft gemaakt, is ze weer terug op aarde. 'Sorry, wat zei je?'

Praktisch
Annemarie Westen is met haar label Am\Westen één van de twee Nederlandse modetalenten van Next. 'In Nederland moet kleding comfortabel zijn. Praktisch. Het moet lekker zitten. Dat probeer ik te maken, maar ondertussen moet het ook gekleed zijn. Het moet strakke lijnen hebben en elegant zijn, maar je moet er ook mee kunnen fietsen.'

Met 16.500 bezoekers en 600 merken is de Modefabriek sinds de eerste editie in 1996 flink gegroeid. De programma's van de Fashion Week en de Modefabriek zijn op elkaar afgestemd. Tussen de RAI en de Westergasfabriek - waar de shows van de Fashion Week zijn - rijdt een pendeldienst. Vandaag is de tweede en laatste dag van Modefabriek, met een bomvol programma, waaronder lezingen over duurzaam produceren en trends. En de kleding van de modetalenten van 'Next', zorgvuldig van pluisjes ontdaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden