PlusFilmrecensie

Luce is een complexe puzzel van vooroordelen en misconcepties

Luce draait om dilemma's omtrent vooroordelen, misconcepties en onuitgesproken verwachtingen. De film zorgt ervoor dat de kijker zichzelf daarover relevante vragen stelt.

Stefan Raatgever
null Beeld

Luce is 17 en de beste, meest welbespraakte student van zijn klas op een middelbare school in Arlington, Virginia – een prestatie die ook afstraalt op zijn ouders, die hem 10 jaar eerder uit het door oorlog geteisterde Eritrea adopteerden. Wat Luce (Kelvin Harrison jr.) precies meemaakte in zijn eerste jaren blijft onduidelijk, maar zijn ouders vermoeden ergens in hem nog een duistere vulkaan die ooit zal uitbarsten.

Het maakt dat een onschuldig incident op school een keten aan spanningen in werking zet. Luce’ Afro-Amerikaanse lerares Harriet maakt zich zorgen om een opstel dat hij schrijft over geweld als middel bij dekolonisatie. Moeder Amy (een knappe rol van Naomi Watts) verkrampt: gaat het na alle moeite die het haar en haar man heeft gekost om Luce tot perfectie te trainen dan toch mis? Het zou ook haar eigen falen betekenen.

Gaandeweg dringt zich zo een ander, diepgaander dilemma op: met welk keurslijf heeft ze haar zoon belast? Op het oog heeft hij het makkelijker dan de meeste van zijn zwarte klasgenoten. Een van hen is na het roken van een jointje schijnbaar voor eeuwig voorzien van het etiket van nutteloze drugsgebruiker. Maar heeft Luce met al zijn talenten wel écht de ruimte gekregen een eigen levenspad te kiezen?

Om de zaken nog gecompliceerder te maken worstelt ook lerares Harriet met haar ervaringen met vooroordelen over gender, sociale klasse en ras. Ze is erdoor gehard en accepteert geen wegkijkgedrag van anderen. De rol zou Octavia Spencer weleens een Oscarnominatie kunnen bezorgen.

Gaandeweg ontstaat een steeds complexere puzzel van vooroordelen, misconcepties en onuitgesproken verwachtingen. Hoewel regisseur Julius Onah uiteindelijk net één of twee puzzelstukjes te veel toevoegt aan het raadsel, slaagt de film wel in zijn opzet. Dit zijn de dilemma’s waarmee eigenlijk ieder van ons ­worstelt. Zonder de antwoorden voor te zeggen, zorgt Luce ervoor dat de kijker zichzelf daarover relevante vragen stelt.

Luce

Regie Julius Onah
Met Kelvin Harrison jr, Naomi Watts, Tim Roth, Octavia Spencer
Te zien in Filmhallen, Kriterion, Arena, City, Tuschinski

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden