Lowlands huurt vijf knappe koppen in voor gastcolleges

Het heeft weinig tot niets te maken met muziek, maar is toch een onlosmakelijk verbonden en populair onderdeel van het festival: Lowlands University. Ook dit jaar heeft de organisatie een aantal academici ingehuurd om de festivalgangers van geestelijke bagage te voorzien.

Herman Wijffels. Beeld ANP
Herman Wijffels.Beeld ANP

De volgende wetenschappers zullen in de Echotent de microfoon ter hand nemen:

Herman Wijffels (Hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering)De Voormalig bankier, CDA prominent en oud-voorzitter van de SER, laat zijn licht schijnen over de toekomst van onze economie en de financiële sector.

Prof. dr. Lex Schrijver - (Hoogleraar Discrete Wiskunde en Optimalisering) Hoe kom je zo snel mogelijk van de Alpha naar de Charlie, en kan je onderweg nog een patatje pakken en een biertje halen, zonder dat je je vrienden kwijtraak? Wie dit 'Millennium Prize Problem' oplost krijgt $1.000.000,-. Hij begint simpel: met de inrichting van ons spoornetwerk en de verdeling van etherfrequenties.

Albert van den Berg - (Hoogleraar Sensorsystemen voor Biomedische en Milieutoepassingen) Een compleet lab op een chip; science fiction? Niet voor nanotechnoloog Albert van den Berg. Hij maakte een minilaboratorium niet groter dan je simkaart. Nanodeeltjes kunnen medicijnen en therapieën sterk verbeteren en met die superkleine wegwerplaboratoria kan iedereen in de toekomst zelf zijn gezondheid in de gaten houden. Hoe dan? Met zijn nanopil bijvoorbeeld, die hij nu ontwikkelt.

Nico van Straalen - (Hoogleraar Dierecologie) De evolutie van een naakte aap. Door de genomics-revolutie weten we dat iedereen een beetje Neanderthaler kado heeft gekregen. Een grote stap in de evolutie, een kleine stap in ons DNA. Maar hebben we daarmee het wezen van de mens te pakken? En waarom is de mens eigenlijk naakt? Evolutiebioloog Nico van Straalen vertelt alles over zijn zoektocht.

Prof. dr. Erik Verlinde - (Hoogleraar Theoretische Fysica) Zwaartekracht naar beneden halen is voor Erik Verlinde een piece of cake. Zonder problemen laat hij de wetenschap op zijn grondvesten schudden als hij Newton en Einstein tegenspreekt en beweert dat zwaartekracht geen fundamentele kracht is. De bouwstenen van het heelal, de zwaartekracht, de snaartheorie, de kwantummechanica... deze Spinozaprijswinnaar is van alle markten thuis!

Het festival wordt gehouden van 17 tot en met 19 augustus in Biddinghuizen. Kaarten zijn uitverkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden