PlusLowlands

Lowlands dag één: Rundfunk en de haast perfecte show van Solange Knowles

De eerste festivaldag van Lowlands in Biddinghuizen zit erop. De hoogtepunten: de haast perfecte show van Solange en het waanzinnige absurdisme van Rundfunk.

Rajko Disseldorp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Al een uur voordat cabaretduo Rundfunk, bestaande uit Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde, op vrijdagavond om negen uur in de Juliet tent moeten spelen, staat er al een enorm lange rij voor het duo.

Veel Lowlands-bezoekers doen in de rij sketches na uit de gelijknamige en populaire tv-serie Rundfunk. Onder anderen de leraar Duits, gespeeld door Pierre Bokma, komt in de rij voorbij. Met streng en Duits accent: "Jullie hebben állemaal onvoldoende."

Gympies en panty's
Van Kalmthout en Van de Velde, die beiden afstudeerden aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie en in 2013 in de finale stonden van cabaretfestival Cameretten, maken dit theaterseizoen voor het eerst met een avondvullende voorstelling de oversteek naar het theater. Het publiek onthaalt bij opkomst het duo als sterren en bij de ene sketch joelt en klapt het publiek nog harder dan bij de andere. De jongens dragen allebei gympies, een panty en een gekleurde blouse, uit de jaren tachtig.

Sommige sketches zijn niet eens te beschrijven. De ene keer zo grappig, de andere keer zo absurd. Toch een kleine poging: een moeder die voor haar dochter bij een taartenmaker een taart bestelt. Het meisje heet Emma, zeventien jaar en wil later stewardess worden. De taartenmaker: "Dan maak ik een vliegtuig en zet ik op de zijkant Emma zeventien." Uit de zaal gonst meer verbazing dan een harde lach.

Gevechtshelikopter
Rundfunk raakt amper maatschappelijke of actuele onderwerpen aan. Eén keer lijken de jongens een subtiele poging te doen. In een scène over genderneutraliteit zegt een vrouw: "Een vriendin van mij voelt zich een vrouw, een man en op zaterdagmiddag een gevechtshelikopter." Alsof de boodschap is: 'Doe vooral lekker waar je zelf zin in hebt. Het maakt ons niets uit.' Die boodschap gaat in ieder geval op voor hun eigen sketches.

Het publiek gaat het meeste los wanneer Van Kalmthout op een beat begint te rappen als een zevenjarig jongetje: "Ik ben de Bollebof van basisschool De Regenboog. Doe niet stoer, behalve als je al in groep vier zit." En dan volgt het refrein, waarin Van de Velde de back-up mc is: "Haters zeggen jammer, jammer, jammer de bammer." Grappiger wordt het op de eerste dag van Lowlands niet.

Eerder op de dag zorgt de Canadese singer-songwriter Leslie Feist in de Heineken tent voor een ontspannen begin. Ze heeft grijze laarsjes aan, een roze jurk en springt regelmatig met haar gitaar achter haar microfoon heen en weer. Feist bracht in april dit jaar na ruim zes jaar weer een album uit. Hoewel het pas een uur of vijf in de middag is krijgt het publiek door haar liedjes er écht zin in. Haar hese stem valt in de smaak. Zo wisselt ze melancholische nummers als A man is not his song af met het meer bombastische Any party. En Feist is ook nog grappig: wanneer ze net iets te lang met haar hese stem in de microfoon schreeuwt: "Thank you."

Chill trackie
Een half uur na Feist staat de Haarlemse band Chef Special in de nieuwe Alpha tent. Deze tent is nu aan de zijkanten open, waardoor nog meer mensen meegenieten van de band als die onder andere In your arms zingt. De band heeft al vaker op Lowlands gestaan. Frontman Joshua Nolet zegt sarcastisch alsof het hem niets meer doet: "Alpha'tje weer, leuk. We doen even een chill trackie." Met het nummer Carnivorne als afsluiter zorgt Chef Special voor een show waar het publiek zichtbaar van heeft genoten.

De Haarlemse band Chef Special in de nieuwe Alpha tent. Beeld ANP
De Haarlemse band Chef Special in de nieuwe Alpha tent.Beeld ANP

Eigenlijk kan op de eerste Lowlands-dag niemand tippen aan Solange Knowles (31), de jongere zus van Beyoncé. Al hoeft dat niet eens meer te worden benoemd. Om zeven uur is de nieuwe Bravo tent helemaal uitgepuild. Er hangt een groot wit doek en de danseressen en muzikanten dragen allemaal een rode outfit. Solange is ook in het rood gestoken.

Wat vooral live zo goed aan haar is: het lijkt haar zo gemakkelijk af te gaan. Hoe ze over het podium beweegt, hoe ze haar stem gebruikt. Maar aan haar zangpartijen, de choreografieën en de rust die ze uitstraalt is te zien dat over iedere seconde is nagedacht.

Dan zijn er ook nog in elk nummer prachtige zinnen te vinden. Eén van de hoogtepunten in het nummer Locked in closets: "And all I wanted was the dream of being in love with you." Hoewel de show overal redelijk rustig blijft, sluit Solange af met het meer opzwepende Don't let me down. "Hebben jullie al gedanst?" vraagt ze. En dan zingt ze springend, met die bos krullen van haar stuiterend in de lucht: "If I were you/ Then rest assured that I'm in love/ I'm in love with you." Mooier wordt het op de eerste dag van Lowlands niet.

Lees ook: Dit mag je op Lowlands niet missen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden