Plus

'Louis van Gaal zou een fantastische Hoofdpiet zijn'

Hij heeft het de afgelopen jaren uitgezongen maar is 'het gezeik' over Zwarte Piet meer dan zat. Cabaretier Erik van Muiswinkel stopt als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal van de NTR. 'Natuurlijk doet afscheid pijn: ik híéld van die rol'.

Eefje Oomen
Erik van Muiswinkel stopt na 18 jaar als Hoofdpiet Beeld anp
Erik van Muiswinkel stopt na 18 jaar als HoofdpietBeeld anp

Als Erik van Muiswinkel (54) nu terugkijkt, is er drie jaar geleden eigenlijk al iets geknakt. Bij de intocht in Groningen. In 2013. Toen slopen er vanwege de oplopende spanningen rond Zwarte Piet al 'acht zwaar bewapende commando's' in het geheim met hem en de andere hoofdpersonen van het Sinterklaasjournaal mee. "Daar hoorde ik pas later over maar dat heeft me wel geschokt. Is dit de manier waarop we voortaan de intocht vieren? De rellen in Gouda, in 2014, kwamen er achteraan: óók geen pleziertje. En toen was er nog de demonstratie, vorig jaar, bij de intocht in Meppel."

Ja, als Van Muiswinkel de reden voor zijn plotselinge vertrek uit het populairste sinterklaasprogramma in één zin moet samenvatten, dan is het: 'de lol is er wel een beetje af'. Dát en het feit dat hij 'geen grip' op de rol heeft. "Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien. En 2 jaar geleden leek zo'n verandering er gelukkig ook te komen. Die roetpieten in 2014: ik vond het een slimme oplossing. Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage."

De evaluatiebijeenkomst van afgelopen februari gaf Van Muiswinkel evenmin het idee dat er een revolutie op komst was. "Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, 'aangehoord' maar kregen er weinig op terug. Ook later heb ik niks meer gehoord. Ik had er als acteur graag meer inbreng in gehad, heb daar ook om gevraagd, maar dat was niet mogelijk. Dus een maandje terug was mijn conclusie: het is mooi geweest. En dat doet pijn. Want ik houd van die rol. Speel 'm al 18 jaar en had graag de 20 jaar volgemaakt."

Klinkt toch alsof Hoofdpiet een zinkend schip verlaat.
"Zinkend? Totaal niet. Het Sinterklaasjournaal heeft inmiddels zo'n status: dat blijft. En ik heb goede hoop dat ze er bij de NTR uitkomen. Dat alle discussie uiteindelijk stopt. En misschien geeft mijn vertrek juist wel wat lucht. Nu kan een van de hoofdpersonen verdwijnen. Of vervangen worden door een ander type."

Maar is het niet wat laf? Om nu, in het heetst van het debat, af te taaien?
"Luister: ik heb al in 2013 voor verandering gepleit. Tóén had ik al reden gehad me terug te trekken. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben het Sinterklaasjournaal blijven verdedigen: ik vond dat we dingen geleidelijk moesten veranderen. Maar ik kan er uiteindelijk niet aan voorbij dat het voor mij iets schizofreens heeft. Vóór een nieuwe Piet zijn, en een oude Piet spelen."

Is uw vertrek niet een somber signaal? Dat het feest een beetje stuk gaat?
"Nonsens. Deze Hoofdpiet gaat weg maar Sinterklaas blijft. Altijd. Allereerst omdat het kinderen geen fluit uitmaakt hoe Piet eruitziet. Al komen er honderd Vietnamezen die boot afmarcheren: zij vinden het prachtig. Ten tweede, omdat Piet maar één deel van de magie is. Het feest heeft zo veel prachtige kanten."

Wie moet u vervangen?
"De man die toevallig net een nieuw baantje kan gebruiken. Ja, zeker: Louis van Gaal zou een fantastische Hoofdpiet zijn."

Hoofdpiet met Sinterklaas Beeld anp
Hoofdpiet met SinterklaasBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden