Plus

Louis C.K. maakt rentree op eigen houtje, maar kan hij ook opnieuw mainstream worden?

De omstreden stand-upcomedian Louis C.K. (54) is terug met zijn nieuwe show Sorry; niet via de de geijkte streamingdiensten, maar op zijn eigen website. Zal hij het #MeToo-etiket ooit nog kunnen afschudden?

Joris Henquet
Louis C.K. in betere tijden: in 2017 bij Saturday Night Live. Beeld NBCU Photo Bank/NBCUniversal via
Louis C.K. in betere tijden: in 2017 bij Saturday Night Live.Beeld NBCU Photo Bank/NBCUniversal via

Niet zo heel lang geleden ging het verschijnen van een nieuwe show van comedygrootheid Louis C.K. gepaard met massale media-aandacht. Maar Sorry werd eind december in de luwte geplaatst op zijn eigen website, alwaar die tegen betaling van 10 dollar (8,72 euro) is te bekijken.

Het is het gevolg van de #MeToo-rel waardoor Louis C.K. bij een groot deel van het publiek in ongenade is gevallen. In 2017 werd Louis C.K., die op dat moment gold als van een de beste en populairste stand-upcomedians ter wereld, door vijf vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij had onder meer in het bijzijn van twee vrouwen gemasturbeerd, waarbij zij moesten toekijken. C.K. gaf zijn acties toe en betuigde spijt.

Hoewel Louis C.K. in het rijtje met ‘gecancelde’ artiesten belandde, ging hij ook al snel weer door met optreden. Niet meer in de grote stadions, maar nog altijd in volle zalen. Grote streamingdiensten als Netflix wilden zijn nieuwe shows niet meer vertonen, alhoewel het oude werk nog wel gewoon te zien is. Voor nieuwe registraties moest C.K. uitwijken naar zijn eigen site.

In april 2020 verscheen daar de show Sincerely Louis C.K., waarin C.K. inging op de #MeToo-kwestie. “Oké, zullen het we er dan toch maar over hebben?” zegt hij tegen het einde van de show. “Als je ooit aan iemand vraagt: ‘Mag ik in jouw bijzijn masturberen?’ en die persoon zegt: ‘Ja, is goed’, dan moet je altijd vragen: ‘Weet je het echt zeker?’ En als ze dan weer ‘ja’ zeggen, moet je het nog steeds NIET doen!”

Kwetsbare stijl

De stand-upcomedian werd in 1967 in Boston geboren als Louis Székely. In de jaren 80 ging hij optreden onder de naam Louis C.K., een verbastering van zijn Hongaarse achternaam. Louis C.K. werd beroemd met zijn hyperpersoonlijke, kwetsbare stijl, waarin hij vol bijtende zelfspot vertelt over seks, masturbatie, taboes en vaderschap.

C.K. had het imago van de ultieme underdog: een goedmoedige loser die het podium gebruikte om met humor de donkere kantjes van de menselijke psyche te onderzoeken. Dit is ook het beeld dat we kenden uit de tv-serie Louie (2010-2015) bij zender HBO, over een innemende gescheiden vader die optreedt in comedyclubs en worstelt met de opvoeding van zijn twee dochtertjes.

Voor veel mensen was het een schok dat C.K.’s vele masturbatiegrappen ook raakvlakken hadden met zijn echte leven. Het heeft de perceptie op zijn podiumpersoonlijkheid veranderd. In Sorry brengt Louis C.K. de comedy die we van hem gewend zijn: veel harde grappen over seksuele taboes, zoals al meteen in de opening, als hij stelt dat het de grootste angst van iedere man is om voor een pedofiel te worden aangezien.

In de reacties tot dusverre in de Amerikaanse pers wordt erkend dat C.K. bij vlagen laat zien dat hij zijn komische brille niet is verloren. Maar recensenten zijn ook van mening dat je zijn podiumpersoonlijkheid toch op een andere manier ervaart: de viezere grappen uit zijn repertoire krijgen nu al snel iets ongemakkelijks.

Tegelijkertijd heeft Louis C.K. ook genoeg fans behouden. Sorry werd gefilmd voor een grote massa toeschouwers in Madison Square Garden in New York. Het comedy-album van Sincerely Louis C.K. werd dit najaar genomineerd voor een Grammy Award. Maar of hij ooit ook nog terug zal keren in de mainstream van de cultuur: dat is maar zeer de vraag.

Louis C.K., Sorry, tegen betaling te bekijken via louisck.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden