Lorenzo Viotti nieuwe chef-dirigent Nationale Opera

De jonge Zwitserse Fransman Lorenzo Viotti (29) wordt de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en van De Nationale Opera. Hij is de opvolger van Marc Albrecht die aan het einde van dit seizoen na een periode van tien jaar vertrekt.

Erik Voermans
Nieuwe chef-dirigent De Nationale Opera & Nederlands Philharmonisch Orkest Beeld Ivo van der Bent
Nieuwe chef-dirigent De Nationale Opera & Nederlands Philharmonisch OrkestBeeld Ivo van der Bent

Lorenzo Viotti, geboren in Lausanne, kreeg thuis klassieke muziek met de Zwitserse paplepel ingegoten. Net als bij zijn voorgang Marc Albrecht, was ook zijn vader dirigent. Marcello Viotti, die onder meer chef was van het Teatro La Fenice in Venetië, overleed toen Lorenzo 14 jaar oud was.

Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon en speelde in zijn opleidingsjaren als slagwerker mee met de Wiener Philharmoniker. Zijn zus en broer zijn beiden hoornist, de eerste bij de Bayerische Staatsoper, de ander bij het Gustav Mahler Jugend Orchester.

In 2015 studeerde hij af aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar en sindsdien dirigeerde hij verschillende opera's in Europese huizen, waaronder driemaal Massenets Werther, in Klagenfurt, Frankfurt en Zürich.

Ervaring
Hij stond ook al voor het Münchner Philharmoniker (waar hij Rachmaninoiffs Tweede symfonie uit het hoofd dirigeerde), het Gewandhausorchester, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Royal Philharmonic (A-orkesten) en voor subtoppers als de Bamberger Symphoniker en de Bremer Philharmoniker, het oude orkest van zijn vader.

Ook was hij de assistent van Mariss Jansons bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Bernard Haitink bij het Chicago Symphony Orchestra en bij Georges Prêtre.

In 2016 debuteerde hij onverwacht en met succes bij het Concertgebouworkest, als vervanger van Franz Welser-Möst. Het jaar daarvoor was hij de winnaar van de Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele.

Mensen die met hem hebben gewerkt omschrijven hem als een dirigent met een natuurlijk gezag, die efficiënt werkt en vertrouwen wekt. Bang is hij in elk geval niet. Momenteel dirigeert hij in de Bastille bij de Opéra National de Paris Carmen (goeie recensies) en naar Frans repertoire wordt in Parijs altijd extra kritisch gekeken.

Breed repertoire
Viotti heeft een breed repertoire, van Haydn tot Schnittke, en dat zal hij in Amsterdam ongetwijfeld nog verder uitbreiden. Zelf luistert hij naar keiharde popmuziek en Franse hiphop. Hij doet aan boksen en surfen.

Een krachtige eigenschap is dat hij geen haast heeft. Hij durft nee te zeggen tegen projecten die hij te vroeg vind komen in zijn ontwikkeling. Zijn eerste cd wil hij dan ook pas met het NedPho maken.

Hij moet alleen nog wennen aan het Nederlandse polderen.

Als dirigent lijkt hij, volgens hen die het kunnen weten, weinig op zijn vader. Al is er één opvallende gelijkenis: ook hij zingt tijdens repetities met de muziek mee.

Het was net CSI: de zoektocht naar de nieuwe chef-dirigent
Er waren kapers op de kust om Viotti als chef-dirigent binnen te halen. Hoe wisten de directeuren van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest hem te strikken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden