PlusFilm

Long Shot is een prettig verteerbare romantische komedie

Met de romantische komedie Long Shot lijkt regisseur Jonathan Levine zijn eigen genre te persifleren.

Stefan Raatgever
‘Het leukst is toch wel hoe Long Shot zijn eigen genre lijkt te persifleren.’ Beeld
‘Het leukst is toch wel hoe Long Shot zijn eigen genre lijkt te persifleren.’

Struikelde je in de jaren negentig over romantische komedies, ruim twintig jaar verder is het genre in verval geraakt. De tijden van Notting Hill, Bridget Jones en Four Weddings and a Funeral zijn voorbij. Niet verwonderlijk dat Long Shot van regisseur Jonathan Levine nadrukkelijk verwijst naar de glorie van die jaren.

Sterker: Long Shot is in zekere zin een eigentijdse versie van Pretty ­Woman. Het verhaal van toen – ­geslaagde zakenman kleedt prostituee netjes aan en wordt verliefd – zou in de huidige tijd als weinig emancipatoir worden weggezet.

Long Shot draait de machtsverhoudingen om: Charlize Theron is als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de powerhouse, Seth Rogen als freelance speechschrijver de underdog. Om de knipoog vetter aan te zetten keert hét gebrokenhartenlied uit Pretty Woman – It Must Have Been Love van Roxette – terug als sleutelsong van de onmogelijke, maar tóch opbloeiende liefde. Het is die tongue-in-cheekbenadering die van Long Shot zo’n prettig verteerbare film maakt.

Zeker, er is een romantische verhaallijn vol clichés, maar behalve de #MeToo-discussie bestrijkt de film ook de moderne politiek. Zo figureren een machtsbeluste mediamagnaat – een kruising van Rupert Murdoch en Steve Bannon – en een Canadese premier-charmeur à la ­Justin Trudeau.

Het leukst is toch wel hoe de film zijn eigen genre lijkt te persifleren. Het zwenken tussen parodie, vooroordeel en mierzoete ernst levert een apotheose op die zelfs even een Hollywoodversie van De luizenmoeder lijkt te zijn. Tel daarbij de zichtbare chemie van de hoofdrolspelers Theron en Rogen op en Long Shot is de beste romantische komedie van het jaar. En de enige ook trouwens.

Long Shot

Regie Jonathan Levine
Met Charlize Theron, Seth Rogen, Andy Serkis, Alexander Skarsgård
Te zien in Arena, City, Filmhallen, The Movies, De Munt, Studio K

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden