PlusSerierecensie

Loki kan uitgroeien tot een nieuw pareltje in de kroon van Marvel

Andre Nientied
Tom Hiddleston als Loki Beeld Disney plus
Tom Hiddleston als LokiBeeld Disney plus

Met het tweedelige superheldenspektakel Avengers: Infinity War (2018) en Avengers: Endgame (2019) werd het ‘Marvel Cinematic Universe’ na 22 films, die in elf jaar 22 miljard dollar opbrachten, voorlopig afgesloten. Maar niet voor lang, want daar zijn de populaire stripverfilmingen van Marvel te lucratief voor. De spin-off Black Widow, rond de gelijknamige Avenger, stond al voor 2020 gepland en komt volgende maand eindelijk in de bioscoop. Daarnaast waren er diverse televisieseries, die dankbaar gebruikmaakten van de kleurrijke superhelden uit het almaar uitdijende Marveluniversum.

Zo verscheen begin dit jaar op Disney+ de serie WandaVision, een spin-off met mutant Wanda Maximoff en androïde Vision als ogenschijnlijk normaal echtpaar in een steeds veranderende sitcomsetting. Daarbij vergeleken was de volgende spin-off, The Falcon and the Winter Soldier, waarin deze twee helden aan elkaar werden gekoppeld, een stuk conventioneler.

Brazil

Sinds begin juni staat alweer de derde spin-off van het Marvel Cinematic Universum op Disney+, Loki. De serie volgt de avonturen van Loki, de God van het Onheil, de broer van Thor, en een snoodaard die het de Avengers voortdurend lastig maakte. Hij werd in zes films gespeeld door Tom Hiddleston, die de vlotgebekte onheilsgod een aanstekelijke arrogantie meegaf.

De gelijknamige serie begint in New York anno 2012, met de arrestatie van Loki door de Avengers. Daar weet Loki handig te ontsnappen met in zijn bezit de Tesseract, de machtige blauwe kubus waar menig Avengersfilm om draaide. Veel plezier beleeft Loki niet van zijn ontsnapping, want al snel wordt hij opnieuw gearresteerd, nu door de zogenaamde Tijd Variantie Autoriteit wegens ‘het plegen van misdaden tegen de Heilige Tijdlijn’.

Vanaf dat moment belandt de kijker samen met Loki in een universum dat nog het meest doet denken aan de paranoïde klassieker Brazil (1985) van Terry Gilliam. De God van het Onheil moet zijn uniform inwisselen voor een overall en verzeilt in een bureaucratisch doolhof dat in de jaren zeventig moet zijn ingericht: een Kafkaësk labyrint vol computers met beeldbuizen, analoge tapes en kleinzielige bureautijgers, die van deze God eisen dat hij een nummertje trekt, al heeft hij maar één wachtende voor zich. Een geestig detail is dat de infinity stones, de felbegeerde stenen waar ook al in menig Avengersfilm op werd gejaagd, hier gereduceerd zijn tot onschuldige presse-papiers.

Ironische Wilson

Binnen dit bureaucratische en claustrofobische universum is Owen Wilson perfect gecast als de besnorde agent Mobius, die Loki onder zijn hoede neemt. De laconieke diender ondervraagt hem op ironische wijze naar zijn plannen en relativeert zo en passant hoogdravende doelen als ‘ultieme wereldheerschappij’, die in het Marveluniversum doorgaans serieus worden genomen: “Je houdt van metaforen, zo lijkt het of je superslim bent.”

Loki voelt zich uiteraard te slim voor deze bureaucraten, maar ziet zich toch genoodzaakt mee te werken, omdat hij zijn superkrachten kwijt is als veroordeelde Variant, zoals overtreders hier worden genoemd.

Wilson en Hiddleston zijn aan elkaar gewaagd en de kneuterige setting is een geestige tegenhanger van de vaak zo opgeblazen Marvelwereld. Te oordelen aan de eerste twee afleveringen kan het zesdelige Loki uitgroeien tot een nieuw pareltje in de kroon van het Marvel Cinematic Universe.

Loki
Regie: Kate Herron
Met: Tom Hiddleston, Owen Wilson
Te zien op: Disney+, zes delen elke woensdag een nieuwe aflevering

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden