Lokale omroep kan vaker met bedrijf in zee

Het wordt makkelijker voor lokale en regionale omroepen om samen te werken met bedrijven en instellingen. De regels worden soepeler en duidelijker, schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Media) aan de Tweede Kamer.

Het Parool/ANP
Een still van een AT5-journaal. Beeld AT5
Een still van een AT5-journaal.Beeld AT5

Omroepen hoeven daardoor volgens de staatssecretaris niet meer ten onrechte te vrezen voor een tik op de vingers.

Er bestaan strenge regels voor samenwerking tussen omroepen en bedrijven en instellingen. Die moeten voorkomen dat ondernemingen winst kunnen maken dankzij de steun van een door de overheid gesubsidieerde omroep. Dekker wil nu drempels slechten. Hij onderzoekt of hij een fonds in het leven kan roepen om dergelijke samenwerking te ondersteunen.

Moeilijke tijden
Veel regionale en lokale omroepen hebben moeite het hoofd boven water te houden, schrijft Dekker. Hij betreurt het dan ook dat een vijfde van de gemeenten geld voor de omroepen in de zak houdt.

Onlangs klonk het advies van de Amsterdamse Kunstraad (Akr) om AT5 te laten afsplitsen van NH (voorheen RTV Noord-Holland). De afkalving van AT5 rigoreus keren, is volgens voorzitter Felix Rottenberg van groot belang.

"Iedereen moet erkennen dat een stad als Amsterdam een eigen stadszender nodig heeft, en niet een zender die is gegijzeld door een provenciale omroep." AT5 krijgt jaarlijks 2,8 miljoen subsidie van de gemeente Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden