Loïs Lane vindt na 13 jaar nieuw leven

Het laatste studioalbum dat popgroep Loïs Lane uitbracht was Hear Me Out. Dit was in 2000. Bijna 14 jaar later pakken de zusjes Suzanne en Monique Klemann de draad weer op met hun nieuwe plaat As One. 'Het is gewoon Loïs Lane maar wel 13 jaar later, het is wel gegroeid. Het is allemaal wat volwassener geworden, net als wijzelf.'

De zusjes van Loïs Lane maakten eind jaren 80 furore met hun hit It's The First Time, afkomstig van hun debuutplaat Loïs Lane. Het succes ging mee de jaren 90 in met het nummer Fortune Fairytales. Niemand minder dan popster Prince toonde interesse en vroeg de band in 1991 mee op zijn Europese tour. Daarnaast zongen de dames de titelsong voor de door Dick Maas geregisseerde thriller Amsterdamned uit 1988.

Moederschap
Officieel is Loïs Lane nooit weggeweest. De zusjes vonden eind jaren 90 weinig inspiratie in de dance muziek die glorieerde en daarnaast ging de prioriteit voor beide naar moederschap. Toch traden de zusjes nog regelmatig op en waren ze beiden te bewonderen op tv. Monique bracht zelfs in 2006 nog een debuutplaat On Patrol uit. Een paar jaar geleden begint het dan toch te kriebelen om weer een nieuwe plaat te maken.

'De muziekstijl begon ons weer steeds meer aan te spreken en in onze persoonlijke levens was er ook weer meer ruimte,' zegt Monique Klemann. 'Gewoon eindelijk weer inspiratie, ook samen, soms heb je even een writers block,' gaat Suzanne Klemann verder. 'Wij hadden even de tijd nodig om te bedenken welke kant we op wilden. Wat willen we horen van onszelf en was is Loïs Lane? We moesten eigenlijk onszelf weer opnieuw ontdekken.'

Gevoel
As One werd in Berlijn geproduceerd door Niels Zuiderhoek. Anders dan bij eerdere albums lag de nadruk voor Loïs Lane vooral bij het gevoel van de plaat en minder bij de details. 'We hebben heel veel samen gezongen en bij bijna alle nummers vijf takes en dan vonden we het genoeg,' vertelt Suzanne. 'We wilden niet te veel tunen en niet te veel schaven of 100 takes,' voegt Monique toe.

De titel 'As One' is afkomstig van het gelijknamige nummer waarmee het album begint. 'Het slaat heel erg op ons,' zegt Monique. 'We zingen al jaren samen en die klanken zijn helemaal versmolten en onze levens ook.' Haar oudere zus Suzanne vertelt verder, 'we zijn zusjes, we zijn heel hecht, we zijn bijna een tweeling.' (FaceCulture)

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden