Plus

Loes Luca: 'Mijn hele wereld stortte in'

Loes Luca keert terug in In de Ban van Broadway. Haar rentree markeert het einde van een angstige periode, die begon met de ontdekking van een cyste.

Stefan Raatgever
Loes Luca tijdens de perspresentatie van In de ban van Broadway in april. Beeld Koen van Weel/ANP
Loes Luca tijdens de perspresentatie van In de ban van Broadway in april.Beeld Koen van Weel/ANP

Jubelende recensies ontving ze voor haar rol van Margo Miller in de toneelkomedie In de Ban van Broadway. Loes Luca (62) was de ster van de voorstelling, oordeelden de kenners na de première begin juni.

Nog geen zeven dagen na de glanzende ouverture, legde Luca haar rol neer. Ze was geopereerd aan een cyste op haar eierstokken. Ellen Pieters nam per direct haar plek op het podium in.

Gekke pijn
Het was een goed voorbereide wisseling. Want Luca vernam twee weken voor de première dat de 'gekke pijn' die ze al enige tijd in haar buik voelde, werd veroorzaakt door 'een cyste ter grote van een tennisbal'.

Een operatieve ingreep zou de aard van het gezwel moeten vaststellen. Voor de actrice was dat het begin van een periode van onzekerheid. "Ik heb in grote spanning geleefd," zegt ze nu, inmiddels weer monter als altijd. "Het was een verschrikkelijke tijd.

Ja, ik heb vaak aan de dood gedacht. Maar ik mag echt niet eerder gaan dan mijn moeder, heb ik tegen mezelf gezegd."

Na drie weken van twijfel, een zware operatie ("Ze hebben me flink te grazen genomen, joh. Ik heb zó'n jaap over m'n buik") en een herstel dat nu zes weken is gevorderd, kondigde Luca haar rentree in het DeLaMar Theater aan.

Als In De Ban Van Broadway na een korte zomerstop op 24 augustus weer gaat lopen, is Luca terug als de in verval rakende grande dame Margo Miller. "Ik kan niet wachten tot ik weer mag beginnen," zegt Luca. "Ik heb het enorm gemist."

Picknick
Begin deze week werd het door de medici uitgevaardigde verbod op zware lichamelijke inspanningen, zoals tillen, opgeheven. Luca vierde het met een picknick. De actrice werd de afgelopen weken thuis verpleegd door dochter Nina en haar verloofde Terry, die daarvoor uit hun woonplaats Londen waren over gekomen.

"Dat was erg welkom," zegt Luca, "want ik lag eerst dagen in bed en daarna strompelde ik als een oud wijf door het huis. Lastig, want ik heb geen zitvlees. Ik kan Nina's lieve 'Nee mama, dat doe ik wel even' niet meer horen."

Op mentaal vlak veel zwaarder waren de drie weken van de eerste diag­nose tot de operatie. In onzekerheid over de aard van de cyste, bleef Luca volledig betrokken bij de voorbereiding van In De Ban Van Broadway.

Première
Ellen Pieters, haar beoogde vervanger, draaide al mee. "Ik wilde per se toch de première doen, bezig blijven," zegt Luca. "Mijn hele wereld stortte in. Je bent lekker aan het repeteren en dan krijg je zo'n bericht.

Met onder anderen Tjitske Reidinga, Peter Blok en regisseur Pieter Kramer had ik ook familie om me heen. Dan is het heel fijn om te werken. Ze hebben me geweldig geholpen. Maar goed, na zo'n dag kom je toch in je eentje thuis."

'Ik kan niet wachten tot ik weer mag beginnen' Beeld Piek
'Ik kan niet wachten tot ik weer mag beginnen'Beeld Piek

De thematiek van de voorstelling - een theaterdiva op leeftijd ziet haar roem langzaam vervliegen - raakte af en toe haar eigen situatie. "Dat was soms heel confronterend. Bij een emotioneel lied met de tekst 'Als het moet, vecht ik terug. Dat heb ik altijd gedaan', bijvoorbeeld."

"De eerste keer werd dat huilen, de tweede keer tranen wegslikken en de derde keer lukte het. Of het ging over understudy's en dan hoorde ik Ellen naast me de tekst meemompelen."

Nuchterheid
Luca etaleerde tijdens de premièrevoorstelling desalniettemin haar geroemde komische timing. Ze oogstte overal lof. Met Rotterdamse nuchterheid: "Dat vond ik toch wel prettig. Als ik niet meer terug op het toneel zou komen, had ik in elk geval iets goeds achtergelaten."

Tijdens de operatie bleek de cyste een zogeheten wondergezwel, van het goedaardige type. Luca kan weer plannen maken. Volgend jaar speelt ze in de voorstelling Pilp Fuction met onder anderen Peter Heerschop en Viggo Waas. Ze gaat ervan genieten, zegt ze. "Maar goed, er kan altijd iets tussenkomen. Dat heb ik inmiddels wel geleerd."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden