Livemuziek keert terug bij Splendor (voor een zeer klein publiek)

Splendor, het ‘onafhankelijk muziekhuis’ in de Nieuwe Uilenburgerstraat dat in 2013 werd opgericht door een collectief van musici, opent op woensdag 20 mei de deuren voor een live muziekestafette, wekelijks te herhalen.

Erik Voermans
Podium Splendor speelt ‘Het is stil in Amsterdam’ voor op YouTube. Beeld
Podium Splendor speelt ‘Het is stil in Amsterdam’ voor op YouTube.

De estafette duurt de hele dag en zal bestaan uit kleine soloconcerten in de drie zalen die het voormalige badhuis herbergt. De organisatie belooft ‘een uitgekiend en veilig routeplan’, om de gezondheid van de bezoekers te garanderen.

Initiatiefnemer en oprichter van Splendor en bassist Wilmar de Visser: “We spelen setjes van een half uur, voor een publiek van twee, vier of zes mensen, al naar gelang de zaal. Daarna verlaten zij via de nooduitgang het gebouw en is er weer plaats voor de volgende groepjes. Uiteraard houden we rekening met afstand en al het andere. We hopen dat dit een aanmoediging is voor anderen, want we zullen naar een nieuwe livesituatie moeten gaan. En dan moet je iets durven ­organiseren.”

Alleen voor leden

De uitvoeringen, die worden verzorgd door de bij Splendor aangesloten professionele topmusici, zijn alleen toegankelijk voor leden. “Maar iedereen kan voor een tientje per maand lid worden. We hebben er nu duizend en dat is samen met donaties en sponsoring de kurk waarop we ­drijven. Splendor doet alles zonder subsidie.”

Aangezien er slechts plaats is voor een zeer klein publiek, is de estafette ook te beluisteren en te bekijken op het YouTubekanaal van Splendor – ook alleen voor leden.

“We gaan dit vanaf 20 mei voorlopig wekelijks doen, totdat de mogelijkheden voor levende muziek zich weer verder uitbreiden. Want dat is toch wat je wilt als musicus. Je kunt wel streamen, en dat levert mooie dingen op, maar je mist dan de resonantie; dat je samen iets moois beleeft, in verbondenheid.”

Splendor is voor de vijftig aangesloten musici zowel een broed- en werkplaats als een mogelijkheid om in klein verband concerten te geven. “Al die musici doen in principe aan de ­estafette mee. We moeten nog een blokkenschema maken. We zoomen wat af met elkaar.”

Kleurrijk en afwisselend

Het wordt een kleurrijk en afwisselend programma, belooft De Visser, die zelf een eigen versie van Terry ­Rileys beroemde minimalstuk In C gaat spelen, voor contrabas alleen. “Ik wilde dat al jaren, maar als je 120 ­uitvoeringen per jaar geeft, komt dat er niet van. Normaal jakker je van het ene concert naar het andere, nu is er even rust, gedwongen weliswaar. Ik ervaar dat als een ongekende luxe.”

www.splendoramsterdam.com

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden