Literatuurklassieker: ‘Het parfum’ van Patrick Süskind.

Welke moderne klassiekers moet je als ­literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Critica Dieuwertje Mertens selecteert deze week Het Parfum uit 1985 van de Duitser Patrick Süskind (1949).

Het Parfum van Patrick Süskind. Beeld -
Het Parfum van Patrick Süskind.Beeld -

Waar gaat de roman over?

Jean-Baptiste Grenouille wordt in 1738 geboren op de Parijse vismarkt. Zijn moeder laat hem daar achter. Hij groeit op in een weeshuis en werkt later in een (stinkende) leerlooierij. Hoewel hij zijn hele leven is omgeven door stank, beschikt hij wonderwel zelf niet over een lichaamsgeur. Wel heeft hij een buitengewoon ontwikkelde reukzin. Op een dag wordt hij getroffen door de heerlijke geur van een jong meisje. In een poging haar geur te bezitten, wurgt hij haar. Daarop besluit hij ‘een schepper van geuren, niets minder dan de grootste parfumeur ter wereld’ te worden. Hij gaat in de leer bij parfumeurs in Parijs en parfumstad Grasse, waar hij leert door middel van distillatie geuren te onttrekken aan bloemen en planten. Zijn diepste wens is echter een eigen lijfgeur te ontwikkelen. En ja, u raadt het al, die zal aan mensenlichamen onttrokken moeten worden…

Waarom zou je Het parfum lezen?

Het is een fantastisch en spannend verhaal dat alleen al vanwege de heerlijke omschrijvingen van geuren een genot is om te lezen.

Wie is het opvallendste personage?

Grenouille natuurlijk, die door het ontbreken van lichaamsgeur onopgemerkt door het leven kan gaan. Zijn uitzonderlijke vermogen geuren van verre afstand te ruiken en te ontleden, maken hem een ongelooflijk getalenteerde ‘neus’. Tegelijkertijd is het een onthechte psychopaat.

Hoe werd de roman (destijds) ontvangen?

Het parfum werd een wereldwijde bestseller, maar werd veel gemengder ontvangen door de kritiek.

Wie liet zich erdoor inspireren?

In 2006 werd het boek verfilmd (Perfume: The Story of a Murderer) door Tom Tykwer. Het Parfum was een van de lievelingsboeken van wijlen Kurt Cobain. Het lied Scentless Apprentice van zijn band Nirvana is geïnspireerd op het boek: ‘Like most babies smell like butter/ His smell smelled like no other/ He was born scentless and senseless/ He was born a scentless apprentice’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden