Lintje voor kunsthistoricus die werk van Fiep Westendorp beheert

Kunsthistoricus Gioia Smid is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet voor de nalatenschap van Fiep Westendorp (1916-2004). Smid kreeg de koninklijke onderscheiding van wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur).

Het Parool
Gioia Smid (rechts) met zus Fiori (links) en moeder Annie (midden). Beeld Marcel Israel
Gioia Smid (rechts) met zus Fiori (links) en moeder Annie (midden).Beeld Marcel Israel

Smid werd door de illustrator, onder meer bekend van Jip en Janneke, als schatbewaarder van haar nalatenschap aangewezen. Daarbij richtte ze onder meer de Fiep Westendorp Foundation op en zorgt ze ervoor dat het werk van Westerdorp nog altijd te bewonderen is.

Verder bedacht de kunsthistoricus kinder- en kunstboeken en zette ze veel tentoonstellingen op. Ook gaf ze de poezen Pim & Pom (een samenwerking van Fiep Westendorp en Mies Bouhuys) een nieuw leven in een animatieserie van 52 afleveringen en een bioscoopfilm (2014).

Opbrengsten

De opbrengsten van Westendorps nalatenschap gaan naar culturele activiteiten voor kinderen die het moeilijk hebben, zoals kinderen in asielzoekerscentra en kinderen met een handicap. Ook is er de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor jonge tekenaars en een leerstoel Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden