PlusBoekrecensie

Lina Wolff is een verhalenverteller uit het boekje

Dieuwertje Mertens
Lina Wolff, De dwalingen van het vlees. Beeld
Lina Wolff, De dwalingen van het vlees.

In De dwalingen van het vlees onderzoekt de Zweedse Lina Wolff de thema’s schuld, boete en verlossing op het snijvlak van katholicisme en feminisme. De hoofdpersonages zijn een Zweedse columniste die in Madrid op zoek is naar inspiratie en zingeving, vreemdganger Mercuro Cano en non Lucia.

Ze heeft, kortom, weer net zo’n absurdistische verzameling personages bijeengebracht als in haar weergaloze debuutroman De polyglotte geliefden. Ook de opbouw doet hieraan denken: drie vertellers en drie verhalen die in elkaar verknoopt raken.

‘We doen het zo. Ik mag een paar dagen bij jou logeren. Dan vertel ik over de relatietherapie en over de vrouw die mijn leven kapot heeft gemaakt. We kunnen haar de feminist noemen,’ zegt Mercuro Cano tegen de Zweedse columniste in een Madrileense bar. Onder het motto ‘Je moet wat wagen om in dit leven iets waardevols mee te maken’ stemt ze toe.

Mercuro (kwik) heeft meegewerkt aan een internetrealityshow onder de Bijbels aandoende noemer De dwalingen van het vlees, om goed te ­maken dat hij zijn vrouw Soledad (eenzaamheid), die een zwak hart heeft en op de wachtlijst staat voor een nieuw hart, meermaals heeft ­bedrogen.

Ironisch decor

Naast de twee hosts is non Lucia aanwezig; de drijvende kracht achter de show. De hosts hebben wel een idee hoe Mercuro boete kan doen.

Wolff is een verhalenverteller uit het boekje. Alle personages hebben niet-ingeloste verlangens en drijf­veren, ze worden voortdurend ­gedwarsboomd en komen in absurde situaties terecht, waar ze zich weer uit moeten zien te redden, geconfronteerd met hun geweten.

Soms dreigt het verhaal slapstick­achtige vormen aan te nemen. Ook de feministische ideeën die Wolff over het voetlicht wil brengen, zijn er met de haren bijgesleept en vormen eerder een ironisch decor.

Wat de roman interessant maakt, zijn Wolffs stilistisch geslaagde sen­sitieve observaties van de ingewikkelde verhouding tussen man en vrouw, die vaak op misverstanden berust. De personages kunnen hun diepgewortelde verlangen naar ­zingeving alleen bevredigen door voor hun zonden te boeten.

Fictie

Lina Wolff
De dwalingen van het vlees
Vertaald door Janny Middelbeek- Oortgiessen
Atlas Contact, €22,99, 288 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden