PlusBoekrecensie

Lieve duikt in haar verdrongen verleden

null Beeld

De romans van de Sarah Meuleman hebben veel suspense. Dat gold voor haar debuut De zes levens van Sophie uit 2015, internationaal uitgegeven als Find Me Gone en heruitgegeven onder de titel Wat ik je niet vertel, dat gold voor De vondeling uit 2019 en ook haar nieuwe roman Zie mij graag heeft een stuwende plot. Maar het is te makkelijk om haar weg te zetten op het plankje van de literaire thriller. Daarvoor zijn haar romans te gelaagd en is haar spel met taal te geraffineerd.

Waar Meuleman in haar eerdere werk koos voor een internationale setting, keert ze ditmaal terug naar haar Vlaamse roots – de titel geeft het al aan. Wie er zo naar hunkert om te worden ‘gezien’, naar liefde snakt, is eerste verteller Lieve, een influencer die haar instantroem dankt aan een beenprothese en een woedende tirade over haar misogyne vader, de best­sellerauteur Saul Mertens – het #Lievemoment.

Ze heeft net haar instagenieke relatie aan diggelen zien gaan, het besef van haar lege bestaan dringt zich op, als haar vader door een opgedoken foto wordt gelinkt aan de verdwijning van een tiener, zestien jaar geleden – deze Daphne blijkt aanwezig te zijn geweest op een met champagne overgoten feest waar de schrijver werd gelauwerd.

Overgenomen door het kwaad

Dat zich die avond tragische gebeurtenissen hebben voltrokken, is al vanaf de dwingende openingszin duidelijk: ‘Na vanavond zal ik nooit meer dansen, maar dat weet ik nu nog niet.’ Dat is de 11-jarige Lieve, die zich zo sloom of kinderachtig of gewoon raar vindt afsteken tegenover haar 16-jarige zus Margot, die lacht met kuiltjes in haar wangen. En die samen met haar zus analyseert of papa nog papa en veilig is of is overgenomen door het kwaad.

Lieve besluit, gestuwd door een uitdijend aantal volgers, het verdrongen verleden in te duiken om te achter­halen wat er met Daphne is gebeurd. Terwijl Margot, verstrikt in een web van eigen sores waarover ze als tweede vertelstem een dagboek bijhoudt, haar probeert te weerhouden.

Daarmee heeft Meuleman veel ballen hoog te houden en dat doet ze met verve. Ondertussen kruipt Lieve als het schuwe kind van toen en de woedende ontmaskeraar van nu, in de worsteling met haar socials onder je huid. Ja, Lieve, ik zie u graag.

Zie mij graag

Sarah ­Meuleman
Lebowski, €22,99
336 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden