Wie is de Mol?

Liet de Mol in de finale een spoor van vernieling achter?

Elke week probeert Het Parool je op het spoor naar de Mol te zetten. Dit is de nabeschouwing van aflevering 9, de finale, en zeker niet spoilervrij.

Laura Obdeijn
Dat hendeltje van de motorkap vinden, is dat echt zo moeilijk? Beeld Wie is de Mol?
Dat hendeltje van de motorkap vinden, is dat echt zo moeilijk?Beeld Wie is de Mol?

Wie is de Mol? 2018 begon als één van de spectaculairste ooit, in Oekraïne, Kazachstan, Rusland, Armenië en Azerbeidzjan, en eindigt in Georgië met Olcay, Jan en Ruben. Twee kandidaten en natuurlijk die ene die voortdurend de boel dwarsboomt.

Ruben, de soms wat onnozele muzikant, is als het aan - twee handen op een buik - Jan en Olcay ligt, de Mol. 'Hij heeft de boel bij opdrachten lopen saboteren', op de trein, met het inboedelstapelen. En hoe zat dat nou precies met zijn penningmeestertiming? Kan geen toeval zijn.

Oké, in aflevering 9, daar bij het meer Tabatskuri tussen de Georgische schapen, laat hij inderdaad zien dat aan zijn kennis van auto's nog wel wat te sleutelen valt. Dat hendeltje van de motorkap vinden, is dat nou echt zo moeilijk? En je puzzelstukjes vergeten, terwijl je gehaast wegscheurt in je oude Lada. Really?

Treuzelen
Maar laat het gebekte en zeer aanwezige tweetal in de finale niet ook wat steken vallen?

Hoe zit dat nou precies met die telescopen 'kanonnen' in het Abastumani observatory, de sterrenwacht? De groep kan daar duizend euro verdienen als ze met de met mollogo's aangewezen telescopen de maan aan konden wijzen. Jan is als eerste bij een telescoop, maar treuzelt zo lang terwijl hij Olcay (zogenaamd?) helpt, dat hij uiteindelijk vlak voor de eindtijd eens begint met naar de hemel te kijken.

Jan baalt, zoals we van hem gewend zijn, duidelijk. "Ik heb minuten en minuten verloren." En dan is de maan opeens ook nog verschoven.

Heftig
Olcay dan. Ook zij mag in een Lada door de bergen crossen, al vragen beantwoordend over de auto en al puzzelstukjes verzamelend. Al is haar beleving van het spel wel net iets heftiger dan dat van de anderen. Denkt Ruben te worstelen met de motorkap, dan de auto van Olcay. Die komt met een stuur zonder stuurbekrachtiging, de raampjes gaan niet open met knopjes, nee, die moet ze zelf opendraaien. Ze komt langs wilde beesten (paarden) en rijdt door halve rivieren (waterplassen). Daarbij laat ze bovendien een spoor van vernieling achter; een kapotgetrokken handrem en omvergereden puzzelstukjespaaltjes.

De kandidaten zaaien verwarring alom. Knappe jongen, dus, die de Mol er in deze aflevering uit weet te pikken.

Het eindigt zoals het spel begon; voor de televisie in een hotel. Nog zeven nachten slapen tot de live finale in Vondel CS in het Vondelpark. Daar krijgen we eindelijk antwoord op de vraag: Wie is de Mol?

Maar wie is dan de Mol?

Is het kekke-sokken-Jan, die zijn tomeloze enthousiasme gebruikt om zijn echte identiteit te verhullen? Is het de muzikant, waarbij de onbeholpen en onbenulligheid slechts schijn is of is de voortdurende roep om eerlijk delen bij high-five-Olcay helemaal niet zo onschuldig? Niets is wat het lijkt en - man, man, man - wij weten het ook even niet meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden