PlusDans

Liefde en zorg wordt imposant vertolkt in Memory Loss

Fritz de Jong
Memory Loss Beeld
Memory Loss

Het begint als een huiselijk tafereel­tje. Een verzorgster wast de haren van een dementerende vrouw. Steeds wordt deze handeling herhaald. Wat begint als een liefdevolle handeling verandert geleidelijk in strijd: een beproeving voor zowel de doorpakkende wasser als de tegenstribbelende gewassene. In het slotdeel van haar trilogie over dementie verschuift Ann Van den Broek de aandacht van de patiënt naar de mantelzorger. De Vlaamse choreografe zorgde zelf al lange tijd voor haar dementerende moeder, en kan dus uit ervaring putten. Op imposante wijze heeft Van den Broek die ervaring uitgewerkt.

Het eerste deel, Blueprint on Memory (2018), was een strenge bewegingsexcercitie waarin verschillende personages genadeloos werden gecon­- fronteerd met het verlies van herinneringen en identiteit. De tweede (en sterkste) aflevering, Zooming in on Loss (2019), voerde de kijker binnen in de desintegrerende binnenwereld van een alzheimerpatiënt. Staand rond een kooiconstructie met camera’s, microfoons en een wirwar van elektriciteitsdraden was de toeschouwer getuige van het haperen en uiteindelijk zelfs compleet imploderen van een brein.

De kooiconstructie keert in Memory Loss in viervoud terug, geplaatst op de hoeken van het toneel. Ook de pijnlijke gesprekken die Van den Broek, als alter ego van dokter Alois Alzheimer, voert met een aantal patiënten, zijn weer te zien en te horen: ‘Wat is uw naam?’ ‘Hoe lang bent u hier geweest?’ ‘Welk jaar is het?’ Het antwoord is nog net zo ontluisterend: ‘Dat kan ik u vertellen, maar ik moet even wachten.’

Aan de bekende elementen voegt de voorstelling een reeks wetenschappelijke betogen toe. En ook een hele stoet scènes waarin we zien hoe de slopende geheugenziekte de naasten van de patiënt in haar greep neemt. Zoals die haarwasscène(s).

De uitbreidingen maken Memory Loss wat begrijpelijker en toegankelijker dan de voorgangers. Maar ook wat minder rauw.

Dans

Memory Loss
Door WArd/waRD
Gezien 26/2, Drachten
Te zien 3/3 ITA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden