Lhbti'ers zetten vraagtekens bij filterbeleid Youtube

Youtubers zijn boos omdat Youtube in 'beperkte modus' veel filmpjes waarin lhbti-onderwerpen voorkomen niet toont.

Een beeld uit de video die YouTube zelf maakte en in beperkte modus niet toont. Beeld Het Parool
Een beeld uit de video die YouTube zelf maakte en in beperkte modus niet toont.Beeld Het Parool

"Geen enkel filter is waterdicht, maar hiermee vermijd je in elk geval de meest ongepaste content," zegt het videoplatform wanneer je het filter 'beperkte modus' aanzet.

Dat er enige onduidelijkheid bestaat wat het sociale medium onder 'ongepaste content' verstaat, blijkt uit de bevindingen van Youtubers die hun video's zien verdwijnen. Bekende Youtubers uiten nu hun ongenoegen op Twitter onder de hashtags #MakeYouTubeGayAgain en #YouTubeIsOverParty.

Positieve boodschap
Youtuber Bram de Wijs heeft meer dan vijfduizend abonnees. Op zijn blog schrijft hij: "36 van de 106 video's komen niet door de censuur. Soms is dat begrijpelijk: de vlog over een stripclub op de Wallen, de uitdrukkelijke euthenasiewens van m'n oma, een video vol feest en drank. Video's met kut, fuck en shit erin. Prima, die zijn inderdaad niet voor kinderen."

De Wijs stelt echter dat 'alle video's waar 'gay' of 'homo' in de titel staat, waaronder zijn vlogs over de Gay Pride, worden geweigerd. "Daarin worden weliswaar wat biertjes gedronken, maar ze bevatten toch vooral een positieve boodschap over gelijkheid."

Het verschil blijkt inderdaad groot bij de zoekopdracht 'Amsterdam Gay Pride'. Dan worden in de filtermodus maar 1800 resultaten getoond, terwijl dit er in werkelijkheid 5150 zijn. Opvallend is dat bij de gefilterde resultaten wel een zoenend heterostel te zien is, maar geen zoenende homostellen.

Het platform blokkeert ook een eigen video waarin onder de hashtag #proudtolove 'marriage equality and lgbt pride month' wordt gevierd.

Inspiratie
Bekende Youtubers uit de lhbti-gemeenschap vrezen vooral dat jonge kijkers, die uit hun video's inspiratie kunnen halen, de video's niet meer te zien krijgen als deze op scholen en in bibliotheken worden weggefilterd.

Niet alle filmpjes waarin lhbti-inhoud voorkomt worden geschrapt, stelde Youtube vannacht in een reactie op de onrust.

Het platform maakt excuses en laat weten dat ze lhbti-verhalen juist als een kernonderdeel van Youtube beschouwen. Volgens het statement worden alleen 'video's die gevoelige onderwerpen aansnijden of een inhoud hebben die voor volwassenen is bedoeld' niet in de gefilterde weergave getoond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden