Lezers zijn betere burgers met positiever zelfbeeld

Lezers hebben een positiever zelfbeeld en minder vooroordelen en zijn daardoor betere burgers. Dat blijkt uit de studie De impact van het boek die woensdag is aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Marjolijn de Cocq
Het lezen van boeken stimuleert ook nog eens het brein en verkleint de kans op dementie Beeld ANP
Het lezen van boeken stimuleert ook nog eens het brein en verkleint de kans op dementieBeeld ANP

Daarin is het belang van boek en boekhandel voor mens, maatschappij en economie onderzocht.

Lezen zet aan tot nadenken en vergroot het voorstellingsvermogen. Ook leidt het tot geluk, ontspanning en een hogere emotionele intelligentie, zo wordt vastgesteld in het driedelige onderzoek in opdracht van kennis- en innovatieplatform voor de boekensector KVB Boekwerk.

Leefbaarheid van buurten
Maar niet alleen de lezer zelf wordt beter van lezen, de aanwezigheid van boekhandels vergroot ook de leefbaarheid van buurten en de sociale cohesie door culturele evenementen die er worden georganiseerd.

Lezen is goed voor de samenleving: de vaardigheden die mensen ontwikkelen of versterken doordat ze lezen dragen in positieve zin bij aan de manier waarop ze naar de wereld om hen heen kijken en waarop ze daar zelf aan bijdragen.

Stimulatie van brein
Taalvaardigheid, begrip en cognitieve vaardigheden die de lezer opdoet, spelen daarnaast een aantoonbare factor bij succes op de arbeidsmarkt en functioneren op de werkvloer - werkgever en werknemer profiteren hier.

Het lezen van boeken stimuleert ook nog eens het brein, draagt bij aan een langer en gezonder leven en verkleint de kans op dementie. 'Het levert veel persoonlijke gezondheidswinst op en bijbehorende kostenbesparingen voor de samenleving,' aldus het rapport.

Het klinkt als preken voor eigen parochie in de 84ste Boekenweek die mensen lezen moet zetten én tot de aanschaf van boeken. Want anderszins zijn de reportages over ontlezing zorgwekkend en verkeren veel onafhankelijke boekhandels in zwaar weer.

Directeur Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond gebruikte de presentatie dan ook om een oproep te doen aan de lokale politiek om zich optimaal in te spannen om de boekhandel te stimuleren.

"In elke gemeente klein of groot, zouden organisaties met een culturele missie de handen ineen moeten slaan, dat geldt in het bijzonder voor bibliotheek en boekwinkel."

Toekomst
Minister Van Engelshoven erkende het belang van rapportages over de staat van het boekenvak en beloofde de bal op te pakken. "We moeten Nederland aan het lezen brengen en houden. Het is zaak dat overheid en boekenmarkt elkaar nu versterken n het belang van de toekomst van het geschreven woord en het boek."

De toegevoegde waarde van het boekenvak aan de economie is zo'n 218 miljoen euro. Het biedt werkgelegenheid aan 25 tot 26.000 mensen.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden