Legendarisch house- en electroduo Daft Punk uit elkaar

Na 28 jaar is er een einde gekomen aan Daft Punk. Het Franse house- en electroduo dat uit Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo bestond, maakte dit maandagmiddag bekend via een video op YouTube.

Peter van Brummelen

In het 8 minuten durende filmpje is het als altijd in robototufits gestoken duo te zien in een woestijn. Na een ontploffing volgt de tekst ‘Daft Punk 1993 - 2021’. Het Franse tweetal had in 2013 een wereldwijde megahit met het nummer Get Lucky, waarin ook Pharrell Williams en discolegende Nile Rodgers te horen waren, maar was al veel langer bezig. Hun debuutalbum Homework was in 1997 een ware sensatie in de dancewereld. Daft Punk voegde aan housemuziek een typisch Franse flair en lichtheid toe.

Parijs

Guy-Manuel de Honem-Christo en Thomas Bangalter leerden elkaar in 1987 kennen op school in Parijs. In de groep Darlin’ maakten ze gitaarmuziek. Een negatieve recensie in het Engelse tijdschrift Melody Maker, waarin de muziek van Darlin’ ‘daft punky trash’ (rare punky rotzooi) werd genoemd, inspireerde hen tot de naam van hun volgende muzikale project. De gitaren werden daarbij ingeruild voor een volledig elektronische instrumentarium.

Debuutalbum Homework bevatte meteen al twee dikke dancehits: Around the world en Da Funk. Daft Punk voorzag dance van een flinke injectie disco en funk. Dit keer waren de recensies unaniem lovend en in clubs over de hele wereld werd gedanst op de muziek van Daft Punk. De liefde voor disco kreeg Thomas Bangalter van huis uit mee: zijn vader was in de jaren zeventig de producer van internationaal succesvolle disco-acts als The Gibson Brothers en Sheila and the Black Devotion.

Robots

Vanaf 1999 kleedden Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo zich in video’s en bij concerten als robots. Ze moesten niets hebben van het sterrendom en deden zelden interviews. Maar de robotlooks pasten ook in het belang dat Daft Punk hechtte aan de visuele presentatie van de muziek. Videoclips en concertdecors zagen er altijd perfect uit. In de door Michel Gondry geregiseerde clip bij Around the World draaiden dansers als in een prent van Esscher schijnbaar eindeloze rondjes in een door trappen gedomineerd decor.

Een artistieke en commerciële triomf was het in 2013 verschenen album Random Access Memories, dat de hit Get Lucky bevatte. Behalve Pharrell Williams en Nile Rodgers van Chic, werkte de Italiaans-Duitse producer Georgio Moroder daaraan mee. Moroder geldt als een van de grondleggers van de dance vanwege zijn productie van Donna Summers hit I Feel love uit 1977. Opvallend aan Random Acces Memories was dat er aan de muziek op het album nauwelijks synthesizers of drumcomputers te pas kwamen.

Een reden voor het opheffen van Daft Punk is nog niet bekendgemaakt.

Daft Punk. Beeld FilmMagic
Daft Punk.Beeld FilmMagic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden