Voorwoord

Lees onze special over de strijd om de Amsterdamse binnenstad

null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Het Parool publiceert deze zondag een special voor abonnees over hoe de gemeente Amsterdam het toeristische aanbod in het centrum probeert te verkleinen.

Michiel Couzy

Op 25 oktober 2016 betrad toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan het podium van de Stadsschouwburg en sprak zware woorden: ‘het is een paar minuten voor twaalf’ en ‘er is echt iets aan de hand’. Hij doelde op de toenemende drukte in het centrum, waarover binnenstadbewoners al een tijdje klaagden, maar te horen kregen dat ze dan maar in de provincie moesten gaan wonen. Van der Laan kondigde deze dinsdagmiddag fundamentele maatregelen aan, een kentering in de houding van Amsterdam jegens toerisme. Hij zei er wel bij dat hij geen oplossing had voor de drukte in de stad.

Sindsdien zijn inderdaad veel maatregelen ingevoerd; van een stop op nieuwe toeristenwinkels tot strengere regels voor rondleidingen. En er komt meer aan, zoals opkoop van panden in de binnenstad en sluiting van ramen op de Wallen. Met als achterliggende gedachte dat de binnenstad weer moet toebehoren aan Amsterdammers en niet aan Britse vrijgezellenfeesten. Het is al met al een trits aan maatregelen, maar de oplossing is nog altijd niet gevonden. Corona heeft het zicht op het massatoerisme voor een groot deel onttrokken, maar in de zomer, toen we weer mochten reizen, stroomde de binnenstad gewoon weer vol, vooral met blow- en zuiptoeristen. De strijd om de binnenstad is nog niet gestreden.

Het Parool volgt deze discussie op de voet en publiceerde al stukken over de drukke binnenstad voordat Van der Laan zijn speech gaf. Het is een onderwerp van groot belang, niet alleen vanwege de internationale bekendheid en de historie van onze binnenstad en de Wallen. De strijd om de binnenstad gaat vooral over de toekomst van de stad en de rol die bewoners en ondernemers spelen in een snel groeiende en almaar internationaliserende metropool.

Michiel Couzy, adjunct-hoofdredacteur Het Parool

Zo leest u de special over de strijd om de binnenstad

In de editie van Het Parool kunt u iedere dag alle verhalen uit de krant lezen. De speciale editie over de strijd om de binnenstad verschijnt alleen digitaal en is hier gratis te lezen voor abonnees van Het Parool.

Log in op de app door in het servicemenu op ‘Inloggen’ te klikken. Bent u abonnee maar heeft u geen account? Ga dan naar myaccount.parool.nl en maak hier een account aan. Als u dit account heeft aangemaakt en bent ingelogd wordt uitgelegd hoe u uw abonnementsgegevens koppelt..

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden