Lees en huiver met de Culinaire Almanak

Will Jansen: Culinaire Almanak
Spectrum, euro 12,50

''Het land is in gevaar! Den Haag, doe iets.'' We zijn nog maar twee pagina's op weg in Will Jansen's Culinaire Almanak en de toon is al gezet. De almanak (alweer de derde) draagt als ondertitel: 'de beste (en de slechtste) producten in de supermarkten'. Het gaat om dat deel tussen haakjes.

Eigenlijk vinden Jansen en zijn team van professionele proevers dat er maar weinig deugt van wat de supermarkten ons voorschotelen. Zoals blijkt uit de volgende passage: ''Lees en huiver. Van de 144 geproefde stoof-, stoom-, wok- en braadmaaltijden waren er 3 goed, 45 matig en 89 konden er zo de kliko (afvalbak, red) in: te smerig om te eten. Dat zou genoeg reden voor de politiek moeten zijn om alarm te slaan.''

Dagelijks worden er zo'n vier miljoen kant-en-klaarmaaltijden in Nederland verkocht, en ze zitten volgens Jansen cs doorgaans volgestopt met minderwaardig voedsel dat ook nog eens vergeven is van allerlei verdachte smaak-, geur- en kleurstoffen, zoals aspartaam. De gevaren van die stoffen zijn eerder dit jaar door Jansen al gevangen in een boekje over E-nummers.

De kant-en-klaarmaaltijden vormen slechts een deel van de Culinaire Almanak. In overige hoofdstukken worden uiteenlopende producten onder de loep genomen als bouillons en fonds, olijfolie, bijzondere groenteconserven of (nieuw in vergelijking met de vorige edities) olijven en rijst.

Ook daar is het vooral malheur wat de kwaliteit betreft. De Nederlandse consument is het slachtoffer van marketingtechnieken die hem wijs maken dat alles zo goedkoop mogelijk moet en sneller dan snel klaar moet zijn. Terwijl je in een handomdraai een smakelijke en gezonde dressing kunt maken voor over de salade, een snelle pastasaus maakt van fraaie ingrediënten of bij een echt goede winkelier voor een paar extra centen mooie en zuivere producten kunt kopen.

Het is best lastig om met deze gids in de hand nog iets lekkers in de supermarkt te vinden. Van de 816 geproefde producten kregen er slechts 167 een duim (dwz de goedkeuring van Jansen en de zijnen). De Jumbo-stoommaaltijd 'rundvlees teriyaki met witte rijst' moet het met de volgende beoordeling doen: ''Heel vies. Hondenvoer. Rijst stinkt. Gestanste blokjes taai vlees. Sperziebonen niet gaar.'' En dat is nog niet eens de slechtste stoommaaltijd.

Natuurlijk zijn er ook producten die twee duimen omhoog krijgen. De Fair Trade Pandan rijst (AH, Jumbo, Super de Boer) mag zo in de pan bij Jansen, net als de olijfolie en de kappertjes van Carbonell (AH en andere supers). Voor wie na lezing van de productlijst steeds harder is gaan huiveren: de auteur geeft ook diverse tips hoe je het in de keuken wel allemaal lekker kunt maken. (JACQUES HERMUS)

Culinaire Almanak, de beste (en de slechtste) producten in de supermarkt. Door Will Jansen. Foto: GPD Beeld
Culinaire Almanak, de beste (en de slechtste) producten in de supermarkt. Door Will Jansen. Foto: GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden