PlusCabaret

Lebbis’ stand-up is los zand met wat fijne korrels

Mike Peek
Lebbis Beeld Janita Sassen
LebbisBeeld Janita Sassen

Zeker in de eerste helft van dit prille theaterseizoen duren veel cabaretvoorstellingen slechts een uur. Op die manier kunnen artiesten ze twee keer per avond spelen om zo nog iets te verdienen in het coronatijdperk. Sommige cabaretiers maken ook een wat eenvoudiger programma dan gebruikelijk. Geen doordachte spanningsboog, maar stand-up die relatief gemakkelijk kan meebewegen met de snel veranderende actualiteit.

Lebbis werkte vanaf de zomer ook aan zo’n speciaal corona-uurtje. Deze week is die voorstelling voor het laatst te zien. Hij zegt vooraf drie vragen te willen beantwoorden. Hoe zijn we in deze situatie beland, hoe is hij de lockdown doorgekomen en hoe komen we hier weer uit?

Tóch een doordacht verhaal dus? Mwah. Met het benoemen van die vragen schept Lebbis verwachtingen die hij niet helemaal waarmaakt. Stand-up Corona is los zand waar ­fijne korrels tussen zitten, maar geen scherpe analyses over de tijd waarin we leven.

Het lockdowndeel is veruit het leukst. Laat het gerust aan Lebbis over om geanimeerd te vertellen over hoe hij de verveling bestreed met alcohol en vocht tegen de verleiding van zachte karamel.

Ook aardig is het verhaal over meditatie, dat hem wel rust brengt, maar ook nogal apathisch maakt.

Verder berijdt de cabaretier zijn nu toch wat sleets wordende stokpaardjes. Hij plakt ze met kunst- en vliegwerk op de coronacrisis. We zijn allemaal slaaf van het beloningssyteem in onze hersenen, dat genot perst uit destructief gedrag. En in tegenstelling tot wat Rutger Bregman beweert, deugen de meeste mensen helemaal niet.

Lebbis stelt de argumenten in ­Bregmans bestseller bewust of ­onbewust wat al te simpel voor. Hij is bovendien wel erg hard voor zichzelf. Eén nare gedachte over André Hazes zou bewijzen dat ook hij niet deugt. Wie zulke hoge eisen stelt aan feilbare wezens, creëert zijn eigen ­teleurstelling.

Stand-up corona, door Lebbis

Gezien De Kleine Komedie, 16/9
Te zien vandaag en morgen, 19.30 en 22.00 uur, aldaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden