PlusRecensie

Lebbis is het stemmetje in je hoofd: 'Eigenlijk kan dit niet'

De mens heeft beperkingen nodig om te zien wat belangrijk is, beargumenteert Lebbis in zijn nieuwe voorstelling. En hoewel die thematiek niet nieuw is voor de cabaretier, werkt hij hem hier heel goed uit.

Mike Peek
Lebbis schreeuwt nog wel, maar toont ook begrip voor de valkuilen en verleidingen van de mens Beeld ANP
Lebbis schreeuwt nog wel, maar toont ook begrip voor de valkuilen en verleidingen van de mensBeeld ANP

Wie Yuval Noah Harari's Sapiens heeft gelezen, zal het begin van De Bovengrens herkennen. 40.000 jaar geleden waren mensen jager-verzamelaars. In slechts vier uur per dag scharrelden we een gevarieerd maal­tje bij elkaar, de rest van onze tijd konden we vrij besteden. No stress!

Maar het was niet genoeg. De mens heeft immers de unieke gave om te kunnen bedenken wat er nog niet is. En dat vervolgens na te streven. Liefde. Geluk. Maar ook: welvaart. Rijkdom. 40.000 jaar terug zaten we op de ondergrens. Waar zitten we nu?

Beperkingen
Ver voorbij die bovengrens, bear­gumenteert Lebbis overtuigend. Vroeger gingen we één keer per jaar met de auto naar Frankrijk, tegenwoordig vlieg je voor 29 euro een weekendje naar Nice.

Ondanks het stemmetje dat zegt dat het eigenlijk niet kan. Het is slecht voor het milieu, natuurlijk, maar ook voor ons. De mens heeft beperkingen nodig om te zien wat belangrijk is.

Die thematiek is zeker niet nieuw voor Lebbis, maar hij werkt hem hier wel ontzettend goed uit. Aan de ene kant zeer vurig ("Ik begin een beetje activistisch te worden," zegt hij bijna verontschuldigend), aan de andere juist erg empathisch.

De inmiddels 59-jarige cabaretier schreeuwt nog wel, maar toont ook begrip voor de valkuilen en verleidingen van de mens. Beweert niet dat hij daar zelf ongevoelig voor is.

Angst voor verval
De Bovengrens lijkt aanvankelijk meer een geestige TED-talk dan een cabaretvoorstelling, maar tegen het einde van de avond geeft Lebbis zich meer en meer bloot. Na onze angst voor schaarste neemt hij de angst voor verval onder de loep aan de hand van zijn eigen lijf.

Hij liep ooit moeiteloos marathons, maar moet zich tegenwoordig tevreden stellen met kortere, langzamere rondjes. Is niet erg. Dan zie je andere wegen. Nieuwe bomen.

Het lichaam mag op zijn retour zijn, de geest gelukkig nog niet.

De Bovengrens

Door Lebbis
Gezien 9/3, De Purmaryn, Purmerend
Te zien 13 t/m 17/3, De Kleine Komedie

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden