Film

Le Semeur gaat over een Frans dorp waar geen mannen meer wonen

Le Semeur vertelt het verhaal van een Frans dorp dat in 1851 geen enkele man meer in haar midden heeft. 

Le Semeur

In 1919 moest de destijds 84-jarige Violette Ailhaud tot haar droevenis constateren dat de vrouwen in haar dorp in de Franse Alpen geen enkele man meer in hun midden hadden.

De Eerste Wereldoorlog eiste een ­hoge prijs, maar het was niet de eerste keer dat alle mannen uit het dorp werden weggenomen. Na de staatsgreep van Louis-Napoléon Bonaparte in ­december 1851 werden alle mannen gedeporteerd.

Ailhaud was destijds 16 en zou ­zeventig jaar zwijgen over wat er vervolgens gebeurde. Haar in 2006 verschenen manuscript L’homme ­semence deed in Frankrijk veel stof opwaaien. Na een reeks theater­bewerkingen vormt de tekst de basis voor Le Semeur (De Zaaier), waarmee Marine Francen haar regiedebuut maakt. Francen verklaart dat ze de tekst meer als een gedicht dan als een novelle benaderde en legt de nadruk op blikken en gevoelens, niet op dialogen of politieke achtergronden.

Le Semeur

Regie Marine Francen
Met Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis, Studio K

Francen buit het hoge, bijna vierkante beeldkader van 4:3 goed uit om het gevoel van isolement en beklemming over te brengen. Dat gevoel wordt versterkt door het gegeven dat de dorpsbewoonsters in 1852 besluiten de boze buitenwereld op ­afstand te houden: hulp vragen leidt er alleen maar toe dat gendarmes en priesters de dienst uit willen maken. Maar een enkele man zou welkom zijn. Er wordt een pact gesloten: ­indien er een man komt, wordt die door alle vrouwen gedeeld.

Voor de door Pauline Burlet vertolkte Violette wordt die afspraak een ­netelige kwestie wanneer ze iets moois krijgt met een hoefsmid op doorreis. Francen pakt er subtiel en sfeervol mee uit, maar laat zo veel ­onbenoemd dat Le Semeur ook wat afstandelijk blijft, zeker in vergelijking met het inhoudelijk verwante The Beguiled van Sofia Coppola, waarin een gewonde soldaat in een meisjesinternaat belandt en de ­gemoederen heel wat meer verhit ­raken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden