Le Carré liep net niet over

LONDEN -De Britse thrillerschrijver John le Carré heeft gespeeld met het idee naar de Sovjet-Unie over te lopen toen hij voor de Britse geheime dienst MI6 werkte. Dat zegt de 76-jarige schrijver gezegd in een interview met The Sunday Times.

Le Carré was nieuwsgierig naar wat aan de andere kant van het IJzeren Gordijn gebeurde. ''Het was geen ideologische verleiding, nee, nee, nee,'' zegt hij. ''Maar als je inten-
sief met spionage bezig bent en dichter en dichter bij de grens komt, is het verleidelijk de sprong te wagen, en, nou ja, meer aan de weet te komen.''
Le Carré heeft ervaring met overlopers en verraad. In 1949 begon hij voor de Britse geheime dienst te werken en werd hij gestationeerd in Bonn en Hamburg. Officieel was hij werkzaam als Brits diplomaat of directeur van Britse culturele instellingen, maar zijn werk als geheim agent was veel belangrijker.

Zijn dekmantel werd weggetrokken door het overlopen van een andere Britse diplomaat en geheim agent, Kim Philby, in 1963.

Philby vertelde de Russen precies welke Britse ambtenaren in het
buitenland in werkelijkheid spionnen waren. In de jaren tachtig nam een hoge Sovjetfunctionaris contact op met Le Carré. Of hij misschien interesse had in een gesprek met Kim Philby, die in Moskou woonde.

''Ik kon het gewoon niet doen, ik wees de uitnodiging af,'' aldus Le Carré in het interview. Kort daarop overleed Philby. Le Carré: ''U moet weten dat deze man verantwoordelijk was voor de dood van talloze Britse agenten, alleen al meer dan veertig in Albanië.''
Le Carré gebruikte zijn ervaringen als agent voor het schrijven van zijn beste boeken, waaronder The spy who came in from the cold en Tinker, Taylor, soldier spy.

Volgens zijn bewonderaars heeft geen andere schrijver zo mooi de dubbelzinnigheden van de Koude Oorlog blootgelegd als de man die ter zake kon bogen op een rijke ervaring.

Le Carré gaf het interview aan The Sunday Times mede ter promotie van zijn laatste boek, A most wanted man, eveneens in het spionagegenre. De hoofdpersoon is een Tsjetsjeens-Russische moslim, een vluchteling met de naam Issa. In Hamburg wordt hij achtervolgd door agenten van veiligheidsdiensten, die hem aanzien voor een levensgevaarlijke radicaal.

Le Carré haat het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. In 2004 schreef hij een open brief aan de Amerikaanse kiezers, waarin hij de invasie in Irak een 'stupide avontuur' noemde en de Amerikanen opriep George Bush af te zetten.

Nu beticht John le Carré het Westen en de Amerikanen van 'wapengekletter' rond Georgië.

''Het lijkt wel alsof de Amerikanen er alles aan doen Rusland steeds harder te provoceren en te jennen. Als je de Russische beer in zijn kont bijt in zijn achtertuin, weet je dat je een brute reactie kan verwachten. Wat is er met de diplomatie gebeurd?'' HET PAROOL

null Beeld
John le Carré. Foto EPA/Guido Manuilo Beeld
John le Carré. Foto EPA/Guido Manuilo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden