Recensie

LCD Soundsystem geeft Paradiso een historisch avondje (*****)

David Bowie heeft zo zijn sporen nagelaten in de muziek van LCD Soundsystem, maar maandagavond in Paradiso gingen de gedachten vooral uit naar Talking Heads.

Peter van Brummelen
Frontman James Murphy van LCD Soundsystem in Paradiso. Beeld Bibian Bingen
Frontman James Murphy van LCD Soundsystem in Paradiso.Beeld Bibian Bingen

Vanuit de zaal is het niet te zien, vanaf het balkon wel. Verscholen achter een luidspreker zit op het podium bij LCD Soundsystem een meneer achter een gedekt tafeltje.

Op dat tafeltje staat een wijnkoeler met daarin diverse wijnen. Heeft een van de groepsleden trek, dan schenkt meneer een glaasje naar keuze, waar telkens keurig van wordt genipt.

Dat ziet er anders dan die popmuzikanten die op het podium een blikje bier doorgaans in hooguit twee slokken naar binnen werken. Maar James Murphy, opperhoofd van het New Yorkse electropunkfunkgezelschap LCD Soundsystem, is dan ook een wijnkenner. De afgelopen jaren runde hij zelfs een eigen wijnbar. Muziek bleek toch een grotere passie te zijn.

Ongemak schept kunst
Een beetje raar is het wel dat LCD Soundsystem weer terug is, want met nogal wat bombarie nam de groep in 2011 afscheid van het publiek: een groot concert in Madison Square Garden met een vijf cd's tellende registratie.

Maar na een paar jaar begon het toch weer te kriebelen bij Murphy. Vriend David Bowie hielp hem over de streep.

Voelde Murphy zich ongemakkelijk over een mogelijke LCD-hereniging, wilde Bowie weten. Héél ongemakkelijk. Dan moest Murphy het doen, vond Bowie, die de opvatting huldigde dat uit ongemak de grootste kunst voorkomt.

Goed advies, want het onlangs verschenen, allerwegen met sterren overladen album American Dream is misschien wel het beste dat LCD Soundsystem maakte.

Talking Heads
In Paradiso klinkt openingsnummer Yr City's a Sucker nog wat zoekend, maar meteen daarna maakt Daft Punk Is Playing At My House duidelijk dat dit een historisch avondje gaat worden.

Zeven muzikanten heeft Murphy bij zich, die vooral in de weer zijn met ouderwetse synthesizers. Het piept, het schuurt en het kraakt, maar bovenal: het swingt. Op een hoekige, soms zelfs een beetje stramme manier, maar het lukt niemand stil te staan.

LCD Soundsystem

Gehoord Paradiso, Amsterdam, maandag
Herhaling aldaar, dinsdagavond, uitverkocht

Bovengenoemde Bowie heeft zo zijn sporen nagelaten in de behalve swingende vaak ook heel melancholieke LCD-muziek, maar vanavond gaan de gedachten vooral uit naar Talking Heads.

Ook hier zo'n perfect muzikaal samengaan van intellect en vervoering; muziek voor het hoofd én het lijf. En in James Murphy heeft LCD net zo'n heerlijk maniakale voorman als het eveneens New Yorkse Talking Heads destijds in David Byrne.

Aan mooi zingen doet hij niet, maar elk woord dat zijn keel verlaat is raak.

Mooiste nummer van de avond is in de toegiften Dance Yrself Clean. Het de hele avond al superenthousiaste publiek neemt het advies uit die titel ter harte: vanaf het moment dat de beat inzet hebben de fundamenten van Paradiso het meer dan zwaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden