PlusAchtergrond

Langs hunebedden en de bakkerij van opa met vader en dochter Ten Napel

Voor het eerst werken vader Evert (75) en dochter Carrie ten Napel (39) samen op de nationale televisie. Ze laten mooie plekken in Drenthe zien.

Alexander van Eenennaam
Carrie en Evert ten Napel in het Drentsche landschap. Beeld Vincent Jannink
Carrie en Evert ten Napel in het Drentsche landschap.Beeld Vincent Jannink

Op de dag voor kerst was Evert ten Napel een van de eerste klanten bij de plaatselijke bakker in Ermelo. Hij vertelt het terloops aan de eettafel, thuis bij dochter Carrie, die op zes minuten fietsen woont. Met zijn koffiemok in de ene hand reikt hij met de andere naar een plak ontbijtkoek. “Dat hoort erbij.”

Het is geen toeval dat de gepensioneerde commentator van Studio Sport (voetbal, wintersporten) praat over brood en koek. Ten Napel (75) is bakkerszoon. Hij groeide op in het Drentse Klazienaveen en werd veelvuldig ingezet als werkkracht. Dochter Carrie (39) verrichtte jaren later ook hand- en spandiensten, op bezoek bij opa en oma, die lang boven de bakkerij woonden.

De winkel in Klazienaveen is er nog, maar draagt niet meer de naam Ten Napel. Vader en dochter gingen er onlangs opnieuw samen heen, nu met een cameraploeg. Voor Omroep Max maakte Carrie de vierdelige serie Op weg: Hunebed Highway. “In een camper rijd ik door de provincie, papa komt elke aflevering langs om iets te laten zien.”

De bakkerij, in 1906 opgericht door grootvader en naamgenoot Evert, mocht in de serie niet ontbreken. Terwijl vader en dochter geestdriftig vertellen over turfstekers, trekschuiten, hunebedden en het Van Gogh Huis in Veenoord, vraagt Everts kleindochter Lotte (2) om aandacht. Geregeld past hij met zijn vrouw Fineke op. Niet alleen moeder Carrie werkt bij de televisie; vader Michiel Teeling is voetbalcommentator bij Fox Sports en ook vaak van huis.

Nooit in de supermarkt

Everts loopbaan als sportcommentator was allerminst wat opa en vader Ten Napel van hem verwachtten. Die hoopten dat hij de bakkerij zou overnemen. “Dan was ik nu misschien ook bakker geweest,” zegt Carrie, die haar brood bij de bakker haalt en nooit in de supermarkt. “Dat zou voelen als vreemdgaan. Iedereen denkt altijd dat papa de trots van de familie is, maar dat is de bakkerij.”

Ze werd geen bakker en ook geen lerares, zoals haar moeder. Ze koos voor televisie. Met haar vader als omgekeerde kruiwagen, één waarvan het wiel naar boven wijst. “Ja, ik heb het haar afgeraden,” zegt Evert, die in de jaren 90 te gast was op de School voor Journalistiek, toevallig die waarvoor zijn toen 16-jarige dochter was ingeloot. “Ze hadden net een introductiekamp gehad, het was een zootje van heb ik jou daar. Vieze, naar bier stinkende jongeren. Ik zei: hier ga jij niet naar toe. Punt.”

Carrie was er de dochter niet naar haar vader tegen te spreken, maar liep drie jaar later wel ­eigenzinnig naar binnen bij TV Oost. Via onder meer Talpa en Omroep Gelderland, waar ze met haar vader de talkshow Sparren maakte, belandde ze bij Omroep Max (Droomhuis Gezocht, Tijd voor MAX, De Perstribune).

Kettingzaag

Volgende week woensdag zit ze naast Charles Groenhuijsen voor het eerst aan tafel bij Op 1, de nieuwe latenight talkshow op NPO 1. Omroepdirecteur Jan Slagter nam haar op een vrijdag apart. “Het ging zo snel. Jan zei: ‘Ik wil jou en Charles graag als duo. Wil je het doen? Mooi! Dan heb je dinsdag een proefaflevering.’ Typisch Jan, haha.”

Toen ze die vrijdagavond thuiskwam, waar haar ouders oppasten, vertelde ze het. “Jij werd emotioneel,” zegt ze tegen haar vader. Evert: “Het is nogal wat, het is het vlaggenschip van de publieke omroep. Ik heb gezegd: Carrie, je moet het zeker doen, maar wees voorbereid: de kettingzaag wordt aangezet. Je zit niet langer in de luwte.”

Carrie: “Ik heb mijn gevoel gevolgd, zoals altijd. Twee jaar terug ging ik bij Fox Sports op gesprek voor de presentatie van De Eretribune en hoewel ik dat een tof programma vind, voelde er iets niet goed. Dan doe ik het niet. Twee dagen na die vraag van Jan Slagter dronk ik een koffie met Charles om kennis te maken en zei: “Als een van ons na die pilot ook maar ergens twijfelt, doen we het niet. Maar het ging goed, eind van die week waren we definitief een duo.”

Op Weg: Hunebed Highway. NPO 2, 18.45 uur. 30 en 31/12, 2 en 3/1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden