Lakactie zieke Tijn levert al zes ton op

De actie van de ongeneeslijk zieke 6-jarige Tijn uit Hapert is al dé inzamelactie van deze Serious Request. Donderdag heeft hij met nagels lakken al een ruim 600.000 euro binnen­gehaald voor het ­Rode Kruis. Zijn verhaal spreekt tot de verbeelding.

Hannah Stöve en Tom Hayes
Burgemeester Paul Depla van Breda laat zijn nagels lakken door de 6 jarige Tijn Beeld ANP
Burgemeester Paul Depla van Breda laat zijn nagels lakken door de 6 jarige TijnBeeld ANP

Door het initiatief van de zesjarige Tijn is heel Nederland aan het nagels lakken geslagen.

Het jongetje meldde die zich woensdag samen met zijn vader bij het Glazen Huis in Breda. Hij heeft hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks bij vijftien tot twintig kinderen wordt vastgesteld. Genezing is uitgesloten.

Een bescheiden 100 euro, dat was het streefbedrag toen vader en zoon nog anoniem een plekje zochten in De Colonie, een cafeetje naast het Glazen Huis. Vanuit Hapert waren ze naar Breda gekomen, om de actie van Tijn onder de aandacht te brengen.

Hij daagt iedereen uit om voor een euro de nagels te laten lakken, en daarna, à la de Ice Bucket Challenge, een selfie met gelakte nagels online te plaatsen met de hashtag #lakaan, en drie vrienden te nomineren. En wie niet durft, moet maar het tienvoudige doneren.

Het ontroert de dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende zo dat Tijn in het Glazen Huis mag komen om de nagels van de dj's te lakken. Dan gaat het los. In het glas van het huis wordt een gat geboord, zodat Tijn vanuit het Glazen Huis de nagels van de bezoekers kan kleuren.

Ook BN'ers laten massaal hun nagels lakken: surfer Dorian van Rijsselberghe (flamingoroze), muzikant Lucas Hamming (marineblauw), PVV-leider Geert Wilders (brandweerrood), dj Armin van Buuren (rechts ­, links babyblauw) en Nick Schilder van Simon (alle kleuren van de regen­boog).


Burgemeester

Donderdag kwam Tijn opnieuw naar het Glazen Huis, waar dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende zes dagen lang non-stop radio en tv maken zonder dat ze daarbij eten.

Daar kreeg hij de ambtsketen omgehangen van burgemeester Paul Depla (met 'Bredarode' nagels) van Breda. Die heeft hem voor een dag benoemd tot baas van de stad.

De bijzondere actie is ook niet onopgemerkt gebleven in het buitenland. Zo schreven onder meer Turkse media over de nagels lakkende Tijn.

Lucas Hamming en Douwe Bob
3FM maakte donderdag het programma bekend van de slotavond van Serious Request komende zaterdag. Vanaf 16.00 uur zijn er optredens van onder anderen Amsterdammers Lucas Hamming en Douwe Bob, Jett Rebel en Rondé op het Chasséveld in Breda.

De twee dj's verlaten het Glazen Huis rond de klok van 21.00 uur, waarop het eindbedrag van de actie wordt bekendgemaakt. De opbrengst is dit jaar bedoeld voor kinderen die sterven aan longontsteking.

Is dit precies wat Serious Request nodig had?

Na een laagterecord vorig jaar neemt het succes van de 3FM-actie Serious Request verder af. Na dag drie staat de teller op 1,8 miljoen euro. Dat was vorig jaar nog 3,3 miljoen.

De lage opbrengst komt volgens Goede Doelen Nederland niet door een verminderde bereidwilligheid te doneren. Die stijgt juist licht, zegt directeur Gosse Bosma. "Mensen zijn kritischer op wat en waaraan ze geven, niet onverschilliger."

Het ligt aan het fenomeen Serious Request, zegt hoog­leraar filantropie Theo Schuyt. "Het Glazen Huis was een zeldzaam evenement toen het begon in 2004. Nu heb je die het hele jaar door overal: zwemmen voor ALS, fietsen voor kankerbestrijding. Daarnaast is er verdringing in aandacht, door alle vreselijke beelden van Syrië."

Maar ook de recente discussie over het hoge inkomen van Giel Beelen speelt een rol. "Men associeert hem nog met Serious Request. Als ergens maar een beetje een luchtje aan zit, beïnvloedt dat de bereidwilligheid te geven."

Het Glazen Huis heeft dit jaar twee in plaats van drie dj's en het amusementsgehalte is omlaag gehaald. Is het gevolg dan niet dat de hoeveelheid donaties afneemt? "Entertainment heb je nodig om je publiek te bereiken," zegt radiokenner Sieb Kroeske.

"Maar de belangrijkste vraag is: worden we gestimuleerd? Na de nagellakactie van Tijn was de aandacht meteen verhoogd, het gaf kippenvel."

Domien Verschuuren had de tussenstand ook hoger verwacht, zegt hij vanuit het Glazen Huis. "De vibe die ik uit Breda krijg, klopt niet met het beeld dat het bedrag aangeeft. Maar goed, hiermee kunnen we al duizenden kinderen helpen, hè."

(Door: Gudo Tienhooven)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden