PlusAlbumrecensie

Lady Blackbird imponeert met een zeldzaam mooi debuut

Peter van Brummelen

Diskjockey Gilles Peterson, allesweter op het gebied van jazz, soul en aanverwante muziek, noemt haar de Grace Jones van de jazz. De Amerikaanse Marley Munroe, die als zangeres door het leven gaat als Lady Blackbird, ziet er uiterlijk inderdaad even spectaculair uit als La Jones, maar heeft vocaal toch meer gemeen met Nina Simone.

Munroe maakt er geen geheim van zwaar te zijn beïnvloed door Simone. Haar artiestennaam ontleende ze aan een nummer van de in 2003 overleden zangeres en pianiste. Met dat zelfde nummer, Blackbird, opent ze haar album Black Acid Soul, dat wel eens een van de belangrijkste debuten van 2021 zou kunnen zijn.

Op het zeldzaam mooie album, dat muzikaal het midden houdt tussen soul en jazz, is de geest van Nina Simone alom aanwezig, maar heeft Lady Blackbird volop eigens te bieden. Haar stem, even zwoel als doorleefd, pakt de luisteraar direct in zijn nekvel. Maar er zijn ook prachtige arrangementen: lekker droog en kaal, altijd vindingrijk,

De muziek op Black Acid Soul is sexy en sfeervol en klinkt net zo makkelijk dreigend als geruststellend. Het titelnummer is opvallend genoeg instrumentaal en gaat de kant op van spirituele zweefjazz in de stijl van Alice Coltrane. Noteer nu in de agenda: op 2 november staat Lady Blackbird in Paradiso.

Soul

Lady Blackbird
Black Acid Soul
(BMG)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden