PlusFilm

La dea fortuna is een modern sprookje; inclusief boze grootmoeder

Roosje van der Kamp
La dea fortuna. Beeld
La dea fortuna.

Als je je geliefde diep aankijkt en dan je ogen sluit, zal je hem voor altijd bij je dragen. Zo luidt een wijsheid in La dea fortuna (The Goddess of Fortune). Maar wat als juist dit nooit veranderende beeld van je geliefde een probleem is? In de vijftien jaar dat Arturo (Stefano Accorsi) en Alessandro (Edoardo Leo) bij elkaar zijn, is de passie uit hun relatie verdwenen. “Wat kunnen we samen nog doen?” wanhoopt Arturo. “Wachten tot we oud zijn?”

Langzame aftakeling staat centraal in de Italiaanse bioscoophit van Ferzan Özpetek (Mine Vaganti, 2010). De sluimerende problemen van Arturo en Alessandro komen op de voorgrond door de plotselinge komst van hun alleenstaande vriendin Annamaria (Jasmine Trinca), die in de stad is om haar migraineaanvallen te laten onderzoeken en aan het stel vraagt om op haar jonge kinderen te passen. Tegelijkertijd is het ook de komst van kinderen die Alessandro en Arturo een nieuwe kant van elkaar laat zien.

Daarmee lijkt La dea fortuna te suggereren dat de relatie van de twee mannen vooral kinderen – nog steeds gezien als de natuurlijke voortzetting van een relatie – mist. Maar het meanderende plot benadrukt ook de kracht van hun gekozen familie, bestaande uit kleurrijke figuren die in de naburige huizen wonen. Het verhaal ontpopt zich langzamerhand tot sprookje, inclusief een verhaallijn over een boze grootmoeder die in een prachtig landhuis woont.

Het uitgangspunt van het drama is het idee dat liefde vooral doorzettingsvermogen vereist, visueel weergegeven door middel van een scène waarin een gezelschap juist uitbundiger gaat dansen als het begint te regenen. Het scenario neigt soms naar melodrama, maar valt ook op door inzichtelijke hedendaagse problematiek. Vooral de krachtige slotscène maakt het kijken de moeite waard.

La dea fortuna

Regie Ferzan Özpetek

Met Stefano Accorsi, Jasmine Trinca, Edoardo Leo, Serra Yilmaz, Barbara Alberti

Te zien vanaf 5/6 in o.a. The Movies, Pathé

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden