Kyteman speelt concert voor doof meisje in Paradiso

Colin Benders (bijnaam: Kyteman) maakt een eerste concert voor een doof meisje in Paradiso. Het meisje, Vera van Dijk (19), kan dankzij een cochleair implantaat (CI) sinds twee jaar geluiden horen.

Liza van Lonkhuyzen
Vera van Dijk en Colin Benders (Kyteman) Beeld
Vera van Dijk en Colin Benders (Kyteman)Beeld

Benders zal tijdens het concert, op 25 augustus in Paradiso,
samen met een achttienkoppige orkest een lied ten gehore brengen dat hij opnieuw componeert en aanpast aan Vera's gehoorkwaliteit. De rest van het concert zal hij ook aan haar aanpassen. Hij wordt vooraf geholpen door promovendus Margriet van Gendt van de Universiteit Leiden, die onderzoek doet naar de combinatie muziek en doven.

Het is voor Van Dijk uit Maarn het eerste concert zijn dat ze meemaakt. Ze kan sinds twee jaar weer beperkt horen en het is voor haar bijvoorbeeld erg lastig om verschillende instrumenten te onderscheiden.

'Ik voel me vereerd dat Kyteman en zijn orkest speciaal voor mij een nummer opnieuw gaan arrangeren,' zegt Van Dijk. 'Voordat ik kon horen hielp mijn broer, die op het conservatorium zit, mij altijd om muziek te beleven via de trillingen van zijn gitaar. Alsnog bleef ik nieuwsgierig naar klanken en melodieën.'

Via www.firstconcert.nl en of de hashtag #FirstConcert kan het publiek Benders helpen met de selectie van het nummer. Het moet iets zijn waarvan men vindt dat je het beslist moet horen als je voor het eerst naar muziek kan luisteren. Kaarten voor het concert worden verloot onder de mensen die suggesties doen voor muziek.

Het concert is onderdeel van het Vodafone Firsts-programma dat mensen helpt om iets voor de eerste keer te beleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden