Kwakoe haalt deadline voor betalen schulden niet

Het lukt de organisatie van het Kwakoe Festival niet om de schulden aan het stadsdeel Zuidoost op tijd af te betalen. Een dag voor het verstrijken van de deadline laat voorzitter Ricardo Verwey van de stichting Kofoe weten niet aan de verplichtingen te kunnen voldoen. 'Wij hopen op een betalingsregeling,' aldus Verwey.

Patrick Meershoek
null Beeld anp
Beeld anp

Het stadsdeel schoot het bestuur in augustus te hulp toen de organisatie kort na aanvang van het Afro-Surinaamse zomerfestival in financiële problemen kwam. Zuidoost verstrekte een lening voor de betaling van de kosten voor beveiligers en verkeersregelaars. In totaal staat een bedrag open van 55.000 euro. Afgesproken is, dat dit bedrag uiterlijk morgen op de bankrekening van het stadsdeel staat.

Verwey zegt op korte termijn met het stadsdeel om de tafel te willen gaan zitten om nieuwe afspraken te maken. 'We willen er alles aan doen om het geld terug te betalen. Maar op dit moment ontbreekt het ons aan de middelen om de rekening te voldoen.' Eerder deze week rekende de stichting wel af met de circa honderd vrijwilligers die tijdens het festival in het Bijlmerpark actief waren. Verwey: 'We zijn blij dat dat gelukt is.'

Het stadsdeel heeft nog steeds geen zicht op het kasboek van het festival, één van de voorwaarden om indertijd financieel bij te springen. Als gevolg van de ruzie binnen het bestuur ligt een deel van de boeken bij de tentenleverancier Witte Tenten in Eemnes en een deel bij de stichting Kofoe. Witte Tenten wil de paperassen pas afgeven als er zekerheid is over de betaling van een openstaande rekening.

Het zomerfestival dreigt af te lopen met een juridische strijd op meer fronten. Het stadsdeel laat weten de bestuurders van Kofoe persoonlijk aansprakelijk te stellen, als de schuld morgen niet is voldaan. Witte Tenten zegt een proces tegen het stadsdeel te overwegen. De tentenleverancier houdt het stadsdeelbestuur verantwoordelijk voor de schade die men heeft geleden, naar schatting anderhalve ton.

Volgende week wordt meer duidelijk over de politieke gevolgen van de steun aan het noodlijdende festival. Dinsdag komt de deelraad in een speciale zitting bijeen om te spreken over het festival. Vorig jaar sprak de deelraad zich uit tegen financiële hulp aan Kwakoe. Dat leidde er toen toe dat het festival geen doorgang kon vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden