Kunstroute: slenteren langs het werk van F. Starik

Vrijdag opent de Kunsttraject-­route met beeldende kunst van de vorig jaar overleden dichter, schrijver, musicus en kunstenaar F. Starik. Dertien etalages in zijn geliefde Staatsliedenbuurt, met als besluit een veiling.

Marjolijn de Cocq
De etalage in Van Hallstraat 13 met werk van F. Starik. Beeld Jakob Van Vliet
De etalage in Van Hallstraat 13 met werk van F. Starik.Beeld Jakob Van Vliet

"Alles wordt op 23 juni geveild," zegt Vrouwkje Tuinman resoluut. "Tegen elk aannemelijk bod, vanaf twee euro." Het gaat om de beeldende kunst van haar vorig jaar overleden partner F. Starik.

Onlangs verscheen zijn laatste roman Klaar, door haar bezorgd. Tot 21 juni is in het kader van kunstenaarsinitiatief Kunsttraject in dertien etalages in de Staatsliedenbuurt kunst van zijn hand te zien, op de ruiten staan teksten.

Tuinman heeft de tentoonstelling, samen met Stariks zoon Boris van der Möhlen, samengesteld uit de 'Fabriek van Kleine Werken', zoals Starik het noemde: zijn gedichten en romans, talloze foto's, schilderijen, collages en enorme, middelgrote en ­extra kleine werken.

De route van Kunsttraject voert door de Staatsliedenbuurt, waar F. Starik woonde. Tuinman: "Het is oud werk en nieuw werk en het was nog een hele operatie. We hebben zijn huis leeggeruimd en ik denk telkens: ik heb nu wel alles gevonden van hem. Maar een paar weken geleden doken nog 25 schilderijen van hem op die ik helemaal niet kende. Dan krijg je weer een heel nieuw beeld van hem. Ik ook."

Op 23 juni worden de werken geveild in Zaal 100, met Arie Boomsma als veilingmeester.

"Het is voor ons ook leuker als mensen er blij van worden hem in huis te hebben. We hebben sowieso alles weggegeven uit zijn huis. Zijn foto's, de platenkast. Godzijdank waren in onze kennissenkring een paar mensen aan het scheiden. 'Neem deze koelkast,' zei ik. 'Wie wil die lamp?' Ik wilde niet dat zijn huis een museum zou worden en Boris ook niet. Zijn spullen zijn over de hele stad verspreid. Vanuit diezelfde filosofie willen we nu zijn beeldend werk verspreiden."

Kunsttraject: Van Hallstraat 13, 31; J.M. Kemperstraat 89, 121, 140, 148; Van der Hoopstraat 41, 66, 88, 89; Fannius Scholtenstraat 20; Cliffordstraat 10, 16. Veiling: 23 juni, zie www.kunsttraject.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden