Kunstraad: 'Meer zorg voor ateliers in de stad'

De Kunstraad wil dat de gemeente zich meer inzet voor het behoud van atelierruimtes in de stad.

Wethouder Kajsa Ollongren ontving een brief van de Kunstraad: 'Amsterdam heeft een uniek beleid op het gebied van broedplaatsen en ateliers' Beeld ANP
Wethouder Kajsa Ollongren ontving een brief van de Kunstraad: 'Amsterdam heeft een uniek beleid op het gebied van broedplaatsen en ateliers'Beeld ANP

Dat schrijft de raad in een brief aan wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur). Felix Rottenberg en Guikje Roethof van de Kunstraad adviseren om met woningcorporaties af te ­spreken om bestaande ateliers en atelierwoningen te behouden.

Het gaat dan om ateliers die tot de zogenoemde 'ijzeren voorraad' behoren. Die ­bestaat in Amsterdam uit circa 900 ateliers en 275 atelierwoningen.

Kerntaak
Volgens de nieuwe Woningwet uit 2015 moeten corporaties zich gaan richten op hun kerntaak: het verzorgen van sociale huurwoningen in de stad. Corporaties in Amsterdam ­hebben traditiegetrouw samen ­honderden ateliers en atelierwoningen in bezit: de ijzeren voorraad.

De angst bestaat dat die ateliers onder de nieuwe wet worden afgestoten waardoor de voorraad slinkt.

'Amsterdam heeft een uniek beleid op het gebied van broedplaatsen en ateliers waar de kunstraad veel waardering voor heeft,' schrijft de Kunstraad. Dat is 'als vestigingsbeleid voor talent zeer belangrijk voor de stad'.

Angst
Kunstenaars dienden onlangs een petitie in bij de Raadscommissie Jeugd en Cultuur om op te komen voor de hoeveelheid ateliers. Een ­andere zorg is dat ateliers ­tegen marktconforme prijzen zullen worden verhuurd. Corporaties moeten voor 1 januari 2017 aangeven ­welke ruimtes een sociaal-maatschappelijke functie hebben en welke een commerciële.

Atelierruimtes gelden volgens de huidige regels als commerciële ruimtes, waardoor de angst bestaat dat ze straks voor hogere prijzen kunnen worden verhuurd.

'IJzeren voorraad'

De 'ijzeren voorraad' in Amsterdam bestaat uit circa 900 ateliers en 275 atelierwoningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden