PlusAchtergrond

Kunstproject wekt schilderijen tot leven: ‘Een ongelooflijke ervaring’

Club Classique komt met Moving Art, een intrigerend project dat beroemde schilderijen tot leven wekt door de toepasselijke muziek die erbij klinkt. Samen worden de films met livemuziek een voorstelling.

Erik Voermans
Voor de crowfunding komt het Melkmeisje alvast in actie.  Beeld Rob van Dam
Voor de crowfunding komt het Melkmeisje alvast in actie.Beeld Rob van Dam

“Club Classique is een klein en wendbaar gezelschap, waardoor we de afgelopen tijd toch nog wat projecten hebben kunnen doen,” zegt Leonard Besseling, cellist en met violiste Myrthe Helder de drijvende kracht. “Maar nu ligt het ook voor ons even helemaal stil. Dat geeft de gelegenheid na te denken over de beloftevolle toekomst, want als straks de zalen weer opengaan, moeten wij iets moois te bieden hebben. Daarom zijn we nu achter de schermen hard bezig met Moving Art, dat we vanaf mei 2021 overal willen uitvoeren.” Er zijn twintig voorstellingen gepland.

Oorspronkelijke kleuren

Het idee begon bij cineast Gijs Besseling, broer van Leonard. “Toen ik in het tweede jaar van de filmacademie zat, kregen we de opdracht een Hopper en een Vermeer na te maken, met decors en levende mensen. Dat was een opdracht voor fotografie, waarbij je op zoek moest gaan naar het perfecte licht om de oorspronkelijke kleuren zo dicht mogelijk te benaderen.”

“Mijn droom was dat nog eens te doen met bewegend beeld. Dat idee heb ik veel later bij Leonard en Myr­the laten vallen en zij sloegen er meteen op aan. Zij hoorden muziek voor strijkkwartet bij die beelden en zo ontstond Moving Art.”

Schilderijen staan stil; muziek is een bewegende tijdskunst – de uitdaging was beide werelden dichter bij elkaar te brengen. “We zijn er al twee jaar mee bezig, want in essentie zijn we een muziekclub natuurlijk, maar voor dit project willen we een dimensie toevoegen. Dat is ingewikkeld en het kost geld. Daarom zijn we op Voordekunst.nl een crowdfunding begonnen.”

Twee jaar geleden hebben ze proefgedraaid met een schilderij van Waterhouse: Hylas en de nimfen in combinatie met Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune. Helder: “Dat was een ongelooflijke ervaring.” Leonard Besseling: “Toen zagen we ook dat het werkte.” Gijs Besseling: “Je keek naar een levend schilderij dat langzaam begon te bewegen.” Helder: “Het publiek dacht aanvankelijk dat ze naar een foto keken. ”

In de voorstelling Moving Art willen ze zeven verschillende schilderijen projecteren, van figuratief tot abstract, met muziek die zij er mooi bij vinden passen. Dat kan in zalen, maar ook in een weiland, waar dan op een aanhanger een groot projectiescherm komt te staan. Leonard Besseling: “Daar maken we dan live muziek bij, waardoor het lijkt alsof de muziek de schilderijen tot leven wekt.”

Zingende engel

Ze hebben het zich niet gemakkelijk gemaakt. Een van de schilderijen is Rembrandts De droom van Jozef, waarop een lichtgevende engel zweeft, die bij Club Classique ook nog zal beginnen te zingen (Schuberts Ave Maria). Gijs Besseling: “Dat wordt nog een hele opgave.”

Leonard Besseling somt de ambities op: “We gaan ook Rockwell, Rothko, Vermeers Melkmeisje en Van Goghs Op de drempel van de eeuwigheid tot leven wekken. Het zou fantastisch zijn als musea hierbij willen aanhaken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden