PlusGallery viewer

Kunsthistoricus Cathelijne Blok: ‘Zorg voor veel makers in musea’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Kunsthistoricus Cathelijne Blok (31) is gelukkig dat ze kan kiezen en kopen zonder het oordeel van een ander mee te wegen.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Raquel van Haver - Zonder titel (2020) - Kersgallery  Beeld -
Raquel van Haver - Zonder titel (2020) - KersgalleryBeeld -

Wat betekent kunst voor u?

“Heel veel. Kunst is voor mij iets verbindends en overal aanwezig. Het is zo veelzijdig. Je kunt grote historische, maatschappelijke en politieke momenten verklaren wanneer je naar kunst kijkt. Het is een reactie of tegenreactie op de tijd of in de tijd zelf.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Jazeker. Wij gingen vroeger vaak naar musea, en zowel mijn moeder als ik hebben kunst­geschiedenis gestudeerd in Leiden. Ik heb uiteindelijk voor een andere richting gekozen dan zij. Mijn specialisatie was gericht op de beeldvorming van de vrouw binnen de moderne kunst, film en fotografie, en die van mijn moeder vanaf de 17de eeuw.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Eigenlijk overal. Uit traditionele media en online. Natuurlijk is het rondlopen in een galerie en museum fantastisch, maar online is een extra speelveld. Het kan je nog meer informatie en inspiratie bieden. Accounts als @artgirlrising, @curatedbygirls en @dekunstmeisjes zijn heel leuk om in de gaten te houden. Verder luister ik graag naar kunstpodcasts als Bow Down: Women in Art en Naakt op een kleedje.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

‘‘Ik houd van het kijken naar kunst in musea en galeries. Het is geweldig om in oog in oog te staan met een kunstwerk. Het zegt wat over een bepaalde tijd of gedachtengoed. Het is daarom denk ik ook heel belangrijk dat er genoeg werk van verschillende makers in musea en galeries aanwezig is. Online kun je die diversiteit al zelf vinden.”

Dagmar Stap - YumYum (2019) - Galerie Fleur _ Wouter  Beeld -
Dagmar Stap - YumYum (2019) - Galerie Fleur _ WouterBeeld -

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“De afgelopen jaren probeer ik wanneer ik kan kunst te kopen als mijn budget dat toelaat. Ook vind ik het belangrijk om vrouwelijke kunstenaars in de gaten te houden en te blijven volgen. Ik probeer via Instagram te zoeken naar kunstenaars die me aanspreken.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik houd galeries als Fleur & Wouter, Melkweg Expo, Het Hem, Nest Den Haag en online platform Patty Morgan altijd in de gaten, aangezien ze daar een enorm aanbod aan verschillende kunstenaars hebben. Ook kijk en loop ik graag rond op kunstbeurzen als Affordable Art Fair, maar online spot ik vooral de kunstenaars zelf.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik woon op mezelf, dus ik hoef gelukkig met niemand rekening te houden en dat ga ik denk ik ook nooit doen, haha.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Yes, met verschillende! Zoals de Melkweg Expo, maar ook eerdergenoemde galerie Fleur & Wouter. In deze galerie houden we vaak onze Titty Talks, die we livestreamen op ons Instagramkanaal @thetittymag.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik vind het werk van Kara Walker prachtig, maar ik moet ook meteen denken aan Lina Iris Viktor, Tyler Mitchell, Vivian Maier, Kennedi Carter, Iris Kensmil, Hajar Benjida, AiRich, Lara Favaretto, Alec Soth, Dustin Thierry, Jordan Casteel en Raquel van Haver.”

Melanie Bonajo - (Melissiër) Last Child in the Woods (2017)_ Galerie AKINCI  Beeld -
Melanie Bonajo - (Melissiër) Last Child in the Woods (2017)_ Galerie AKINCIBeeld -

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Het werk van Melanie Bonajo vind ik echt geweldig. Elke keer als ik werk van haar zie, raakt het me heel erg, aangezien ze me laat nadenken over het thema contact.”

“Toen ik voor het eerst het werk van Dagmar Stap zag in galerie Fleur & Wouter trok het me meteen aan. De kleurrijke borduursculpturen vind ik te gek, omdat ze vol zijn van contrast.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Cathelijne Blok

Kunsthistoricus en eigenaar feministisch platform + ­creatief bureau The ­Tittymag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden