PlusGallery Viewer

Kunsthistorica Claire Hoogakker: ‘Kunst kijken is solitaire kwestie van het hart’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Kunsthistorica Claire Hoogakker (28) van online fotoplatform Impact Doc trekt de beurs als liefde haar daartoe dwingt.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Claire Hoogakker, kunsthistorica, kreeg liefde voor haar vak mee van ­creatieve grootmoeder die op hoge leeftijd nog tekent en schildert. Beeld Iris Haverkamp Begemann
Claire Hoogakker, kunsthistorica, kreeg liefde voor haar vak mee van ­creatieve grootmoeder die op hoge leeftijd nog tekent en schildert.Beeld Iris Haverkamp Begemann

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst maakt de mooie dingen in het leven een stukje zichtbaarder. En ook de lelijke, nare, zorgwekkende en schokkende dingen. Kunst kan bewustwording creëren en ingezet worden als middel voor sociale verandering.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Mijn kleine familie van moeders kant is erg kunstminnend. Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik vroeger door mijn grootouders en moeder regelmatig werd meegenomen naar musea in binnen- en buitenland. Mijn oma is erg kunstzinnig en creatief; zij is nu 90 jaar en ze schildert en tekent nog steeds veel. Ze heeft mij dat ook meegegeven.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Met name online, wegens tijdgebrek en ­simpelweg gemak. Ook lees ik veel artikelen en nieuwsbrieven van kunstplatforms, waar­onder Metropolis M, ArtNews, Artnet en Hyper­allergic.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik houd er het meeste van om kunst in alle rust en stilte op me in te laten werken zonder me gehaast of gestoord te voelen. Kunst kijken is voor mij veelal een kwestie van het hart en daarom vaak een solitaire bezigheid, hoe leuk de sociale evenementen en activiteiten eromheen ook kunnen zijn.”

Elsa Leydier: Untitled #6 (2017), galerie Caroline O’Breen. Beeld Caroline O’Breen
Elsa Leydier: Untitled #6 (2017), galerie Caroline O’Breen.Beeld Caroline O’Breen

“Beurzen zijn enorm behulpzaam bij het ­creëren van een beeld van het huidige kunstlandschap, om me zo te kunnen oriënteren op mogelijke nieuwe aankopen, maar vooral om op de hoogte te blijven van wat er speelt.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik heb geen vast budget of quotum. Ik koop wanneer ik verliefd word op een werk en er financieel toe in staat ben, natuurlijk. De liefde kun je helaas nooit plannen. Ik verzamel met name fotografie, en dit is vrijwel altijd werk in oplage. Uitzonderingen zijn unieke Polaroids, negatieven, originele silver prints et cetera.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Dat verschilt. Meestal koop ik in een galerie, op een beurs of online.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Niet per se, mijn persoonlijke collectie was ik al gestart ver voor ik mijn liefde ontmoette, maar dit is organisch eigenlijk altijd het geval.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Vele! Bijvoorbeeld Galerie Fleur & Wouter in De Pijp en No Man’s Art Gallery in Bos en Lommer, omdat beide galeries gerund worden door goede vrienden van mij. Marian Cramer bewonder ik om haar vernieuwende, unieke en persoonlijke concept: een ‘thuisgalerie’ in Amsterdam-Zuid. Tevens vind ik het aanbod van The Gallery Club enorm verfijnd en bijzonder.”

Erik van Lieshout: Untitled (2020), Galerie Annet Gelink Beeld Galerie Annet Gelink
Erik van Lieshout: Untitled (2020), Galerie Annet GelinkBeeld Galerie Annet Gelink

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Voor een fotografieliefhebber misschien niet de meest verrassende antwoorden, maar daarom niet minder waar: Andreas Gursky, het liefste Rhein II, een van de duurste foto’s ooit verkocht. Of een Wolfgang Tillmans. Dream on …”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Erik van Lieshout is het enfant terrible van de kunstwereld, altijd lekker avantgardistisch, geestig en gevat als geen ander! Zijn briljante solotentoonstelling Art Blasé – een anagram van het icoon van de kunstwereld, Art Basel – die onlangs te zien was bij Annet Gelink sloeg de spijker op z’n kop over kunst ten tijde van globale crises.”

“Ik houd van de vormentaal en kleurgebruik van Lonneke van der Palen, en de manier waarop zij alledaagse, afgedankte objecten tot kunstwerken verheft in haar foto’s.”

“Van Elsa Leydier was recent prachtig werk, zowel qua inhoud als vorm, te zien bij galerie Caroline O’Breen. De kleuren en beeldtaal zijn enorm aansprekend en visueel aantrekkelijk.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? galleryviewer.com

Lonneke van der Palen: Awe Cape Town, South Africa (2017), Galerie Fleur & Wouter. Beeld Galerie Fleur & Wouter
Lonneke van der Palen: Awe Cape Town, South Africa (2017), Galerie Fleur & Wouter.Beeld Galerie Fleur & Wouter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden