Kunstenbond daagt Nationale Opera & Ballet voor de rechter

De Kunstenbond, de grootste belangenbehartiger van werknemers en zelfstandigen in de creatieve en culturele sector, daagt Nationale Opera & Ballet voor de rechter. Volgens de bond is er sprake van schijnzelfstandigheid bij het freelance operakoor.

Sam de Graaff
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nationale Opera & Ballet werkt met zowel een vast als een flexibel koor, zo schrijft de Kunstenbond. Vaste koorleden, zo’n 55 in totaal, vallen onder de bedrijfs-cao. Voor de leden van het freelance koor, ongeveer 70 mensen, geldt dat niet. Zij werken op basis van een opdrachtovereenkomst.

Volgens de Kunstenbond doen de vaste medewerkers en de freelancers vaak hetzelfde werk. Bovendien zou een groot deel van de freelancers al lange tijd voor het koor werken, sommigen zelfs al meer dan 25 jaar. Over tarieven valt volgens de bond niet te onderhandelen: er zou sprake zijn van een machtsverhouding, waarbij Nationale Opera & Ballet eenzijdig de prijzen bepaalt.

Alle werkenden

In die situatie zijn de freelance koorleden volgens de Kunstenbond geen echte freelancers. De Kunstenbond wil dat de rechter uitspraak doet over de vraag of Nationale Opera & Ballet de freelance koorleden terecht inhuurt als zzp’er.

Volgens de belangenorganisatie is de keuze van Nationale Opera & Ballet voor freelancers gebaseerd op een kostenoverweging: de freelance koorleden zijn goedkoper en hebben geen secundaire arbeidsrechten als vakantiegeld, doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw.

De Kunstenbond schrijft de positie van alle werkenden in de culturele sector te willen verbeteren. Daarom praat de organisatie al langere tijd met de directie van Nationale Opera & Ballet. Die stelt echter dat er wel degelijk sprake is van zelfstandige beroepsuitoefening en is daarom niet van plan om freelancers een arbeidsovereenkomst aan te bieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden