PlusRecensie

Kunstenaarsduo Robuche: ‘Dit billboard is een hommage aan de mensen van de autowasstraat’

Kees Keijer
North Face #3 toont het uitzicht vanaf de plek waar het hangt.  Beeld ROBUCHE
North Face #3 toont het uitzicht vanaf de plek waar het hangt.Beeld ROBUCHE

North Face is de titel van een serie kunstwerken aan de noordgevel van ISO. Na de eerste edities van Kévin Bray en Farida Sedoc is het nu de beurt aan Robuche. Onder deze naam werken Javier Rodriguez en Lou Buche samen.

De kunstenaars hebben hun atelier niet geheel toevallig in ISO, een broedplaats aan de Isolatorweg. Dat bevindt zich precies achter de gevel van dat grote doek. Wat ze verbeelden is het uitzicht vanuit diezelfde plek, al is dat op het eerste gezicht niet helemaal duidelijk. Maar draai je hoofd om en je ziet dat het zwart-witte gebouw van het Ibishotel in het werk terugkomt.

Het billboard is zo een soort spiegel in de openbare ruimte. Robuche heeft een foto genomen van het uitzicht en deze digitaal bewerkt, zodat een wonderlijke collage aan beelden is ontstaan. Javier Rodriguez: “Het is een soort hommage aan de mensen die werken in de autowasstraat aan de overkant. Ze hebben een hokje waar ze pauze nemen en sigaretten roken en hebben dus altijd zicht op het billboard. Wij laten zien wat wij kunnen zien.”

In de voorstelling zit een figuur met zijn rug naar de toeschouwer naar het uitzicht te kijken. Daarin zitten allerlei visuele trucs verwerkt, waarbij gespeeld wordt met de grens tussen twee en drie dimensies en tussen high en low art. “We hebben emoji’s toegevoegd en speelden met een tool in Photoshop waarmee je de taal van oude schilderijen kunt imiteren.”

Ook gebruikte Robuche veel clipart, kant-en-klare illustraties die op het internet te vinden zijn. “Die hebben een soort latejarennegentig­esthetiek die we mooi vinden.” In het billboard zijn onder andere een paddenstoel, een ei en bloemen verwerkt die zo van internet zijn geplukt.

Post-it als grapje

Een gele post-it notitie in de rechter bovenhoek komt uit het atelier. Het kunstenaarsduo maakte er een foto van en veranderde de lichtval zodat het papiertje in het kunstwerk past. Of eigenlijk erop geplakt lijkt, want het is natuurlijk een illusionistisch grapje. “We hebben geprobeerd met deze afbeelding een staalkaart te maken van alle technieken en stijlen die we gebruiken.”

Javier Rodriguez uit Spanje en Lou Buche uit Frankrijk, beiden geboren in 1991, ontmoetten elkaar op het Sandberg Instituut. Ze studeerden aanvankelijk grafisch ontwerp en gingen op het Sandberg Instituut samenwerken. Ze merkten dat ze veel gemeen hadden en dezelfde interesses deelden. “We zijn kids van de jaren negentig en door de globalisatie snappen we dezelfde dingen in de populaire cultuur, dezelfde cartoons, muziek of kunstenaars.”

Het kunstenaarsduo werkt op zijn beurt weer samen met anderen. Zo hebben ze recent een reeks kunstwerken gemaakt met Messgewand, een Frans duo dat ook een atelier in ISO heeft.

North Face #3 door Robuche

Waar ISO, Isolatorweg 17

Te zien t/m 3-10

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden