Kunstenaar Marjolein de Groen: ‘Kunstwerken zijn geen stilstaande feiten’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? De keuze van Marjolein de Groen (59), kunstenaar/verzamelaar en samen met Peter Jordaan initiatiefnemer van Collectie DE.GROEN fine art collection in Arnhem.

Oscar Van Gelderen en Manuela Klerkx
Maurice van Tellingen, Same Old Wall (2016), Galerie van den Bergen. Beeld
Maurice van Tellingen, Same Old Wall (2016), Galerie van den Bergen.

Wat betekent kunst voor u?

“Ik ben er op zoveel verschillende manieren mee bezig, als maker zelf, als verzamelaar, tentoonstellingsmaker en natuurlijk genieter. Het is mijn werk, maar ook mijn leven.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Het ging bij ons thuis in gesprekken nooit over kunst, maar er hingen best veel oude schilderijen in ons huis. Moderne kunst speelde geen rol, daar kwam ik pas op mijn veertiende mee in aanraking, toen ik voor het eerst in het Kröller Müller Museum was. Er ging letterlijk een wereld voor mij open, ik was behoorlijk overrompeld.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Het komt van alle kanten; veel gaat via gesprekken met collega-kunstenaars. Ik kijk graag op de blogs van Trendbeheer, Lost Painters, Mister Motley, Metropolis M.”

Kees Goudzwaard,  Two Gaps (2014), Zeno X Gallery Beeld
Kees Goudzwaard, Two Gaps (2014), Zeno X Gallery

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik kijk het liefst naar kunst in het atelier. De context van het maken vind ik het fijnst. Ik voel me daar op mijn gemak en mijn nieuwsgierigheid wordt het meest aangewakkerd. Ik ben daar het meest geconcentreerd ook. Er is nog geen pretentie. Het atelier is de plek van het proces, het denken, maken en reflecteren, maar de stilte en afstand van een museale omgeving is ook fijn.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik schat dat wij zo tussen de vier en twintig werken kopen per jaar. Soms kopen we een paar grotere stukken; de grens van onze mogelijkheden is dan sneller bereikt. Van startende kunstenaars kunnen we ons weer meer permitteren. We kopen het liefst unieke werken, maar we zijn ook geïnteresseerd in nieuwe media zoals video- en computerkunst.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal kopen we bij de kunstenaar, als de kunstenaar een galerie heeft kopen we natuurlijk via de galerie. Op een beurs of online kopen we zelden. Op een veiling nooit.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het gaat er niet om of we het met elkaar eens zijn. De motivatie om van een werk te houden is bij iedereen anders. We kunnen het dus behoorlijk met elkaar oneens zijn, om er toch allebei van te houden. Als het goed is blijft een kunstwerk je bezig houden. Het zijn geen stilstaande feiten.”

Jaap Kroneman, Schilderij met pakpapier, (2015), Galerie van Geldern.
 Beeld
Jaap Kroneman, Schilderij met pakpapier, (2015), Galerie van Geldern.

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik zou van sommige kunstenaars van wie we al werk in de collectie hebben wel graag meer werk willen kopen. Van Berndnaut Smilde en Kees Goudzwaard, bijvoorbeeld. Maar goed, om de vraag dan toch te antwoorden: een werk van James Turrell in huis is natuurlijk het summum.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Kees Goudzwaard maakt hyper-geconcentreerd werk. Het is geweldig hoe in alle hectiek van het dagelijks leven een schilderij van Kees mij direct stilzet, en heel rustig de aandacht opeist.

“Van Jaap Kroneman hebben we na zijn solo expositie bij ons twee grote schilderijen in onze collectie opgenomen. Het zijn monumentale doeken, zonder kleur, zonder associatie, niks eigenlijk. Kroneman heeft niets met een luie toeschouwer. Je moet werken om zijn werk te zien.”

“Het zowel toverachtige als benauwende werk van Maurice van Tellingen.”

Marjolein de Groen is kunstenaar/verzamelaar en samen met Peter Jordaan initiatiefnemer van Collectie DE.GROEN fine art collection. Beeld studioschuurman
Marjolein de Groen is kunstenaar/verzamelaar en samen met Peter Jordaan initiatiefnemer van Collectie DE.GROEN fine art collection.Beeld studioschuurman

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden