PlusGallery Viewer

Kunstenaar Julia Kaiser: ‘Kunst is wezenlijk en vanzelfsprekend’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Voor kunstenaar Julia Kaiser (50) zijn studiobezoeken de kers op de taart.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
 Charlotte Schleiffert – What Kind of Leaders Do We Want (2006), Akinci Gallery. Beeld Gallery Viewer
Charlotte Schleiffert – What Kind of Leaders Do We Want (2006), Akinci Gallery.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst neemt mij mee in het verhaal en de wereld van een ander. Het idee dat ik voor een schilderij sta, precies op de plek waar de kunstenaar zelf ook heeft gestaan en ik als het ware door zijn of haar ogen kan kijken, vind ik fascinerend. Anderzijds kom je nooit alles te weten, en dat hoeft ook helemaal niet.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Als kind in de jaren zeventig groeide ik op met weinig regels en veel ruimte voor creativiteit. Kunst was er altijd en overal. Mijn opa was kunstenaar en mijn vader was kunstdocent. Wat ik vooral heb meegekregen is dat kunst wezenlijk is en vanzelf­sprekend.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik volg veel op sociale media, en lees een aantal nieuwsbrieven en web­sites, zoals Mister Motley, Artsy,­ ­Juxtapoz, Gallery Viewer.”

“Athenaeum Nieuwscentrum op het Spui is een gevaarlijke plek voor me: al die bladen als See All This, het Duitse BLAU en ART…”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In musea. Regelmatig ook in galeries. Grote beurzen vind ik vaak te druk, al zijn ze wel handig om in één keer een soort overzicht te hebben. Ik kijk graag op Unfair of This Art Fair. Ook loop ik het jaarlijkse rondje bij de Rijksakademie en De Ateliers. Verder ga ik regelmatig met de Young Collectors Circle op studiobezoek. Dat zijn de kersen op de taart!”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik ben eigenlijk pas de laatste jaren kunst gaan kopen. Oorspronkelijk omdat we in een groter huis zijn gaan wonen, maar ik kreeg de smaak al snel te pakken. Inmiddels moeten we al wat moeite doen om nog een mooi plekje te vinden.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Het liefst koop ik direct bij de kunstenaar, of tijdens de Open Studio Dagen. Soms in de galerie. Online koop ik alleen als ik een vergelijkbaar werk van een kunstenaar al eerder in het echt heb gezien.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik ben wel degene die op de hoogte is wat er te zien is en aangeeft waar we moeten gaan kijken. Over een groter werk beslissen we samen. Gelukkig hebben we een vergelijkbare smaak.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik kijk eigenlijk altijd bij Gerhard Hofland en bij de Mini Galerie. Bij Annet Gelink, Fons Welters en ­Kersgallery loop ik regelmatig binnen. En ik ben blij dat ik bij Grimm naar het werk van Susan Rothenberg heb kunnen kijken. Maar ook alternatieve kunstplekken zoals De Apotheek of de Project space on the inside in Amsterdam-Noord zijn superleuk.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Op mijn wenslijst zouden Cecily Brown, Joanne Greenbaum, Melike Kara, Charline von Heyl en Jonathan Lasker staan. Oké, en vooruit dan: één Joan Mitchell.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“De tekeningen op groot formaat van Charlotte Schleiffert bezitten een immense power en zijn voor mij puur kijkplezier. Wezens – vaak half mens, half dier – in poses uit de reclame- en modewereld, met bizarre accessoires.”

“Janine van Oene heeft een geheel eigen penseelstreek, stijl en kleur­gebruik. Haar beelden lijken op het eerste gezicht abstract, maar gaandeweg ontdek je ook figuratieve elementen.”

“Jens Einhorns experimentele materiaalkeuze en ongewone composities raken me. Het zijn abstracte, grafische collages met verschillende stof- en verflagen.”

Julia Kaiser. Beeld -
Julia Kaiser.Beeld -

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden