'Kunst op Pinkpop is cool'

LANDGRAAF - Terwijl buiten het bier rijkelijk vloeit, de bandjes rocken en de zon uitbundig schijnt, schuifelen in een uit de kluiten gewassen bouwkeet tientallen Pinkpopbezoekers langs kunstzinnige foto's en beeldende kunstwerken. Voor de tweede keer heeft Schunck, een multidisciplinaire instelling uit Heerlen, een deel van zijn collectie naar het festivalterrein in Landgraaf versleept.

De expositie in het Newseum Schunck@Pinkpop is aangevuld met geleend werk. ''We willen de festivalbezoekers laten zien dat musea ook leuk kunnen zijn en dat kunst best cool is'', aldus directeur Stijn Huijts.

De werken die in het provisorische museum te zien zijn, hebben allemaal een link met jongerencultuur of popmuziek. Zo hangen er werken van Stanley Donwood, die de cd-hoezen van de band Radiohead ontwerpt. Graham Dolphin toont zijn replica's van het door fans onderhanden genomen bankje dat voor het huis van Nirvana-zanger Kurt Cobain staat, en het bekladde borstbeeld van Jim Morrison dat ooit op de begraafplaats Père Lachaise prijkte.

Kunst en popcultuur

Vorig jaar bedacht Huijts het plan om een tentoonstelling in te richten op Pinkpop. ''Ik wil ontmoetingen tot stand brengen tussen de zogenaamde hoge kunst en de populaire cultuur. Er zitten helemaal niet zulke strikte schotten tussen kunst en popcultuur, zeker voor kunstenaars niet.''

Festivalbaas Jan Smeets wilde er in eerste instantie niet aan: kunst op Pinkpop, aldus de museumdirecteur. ''Hij vond kunst meer thuishoren op een festival als Lowlands. Maar ik heb hem ervan weten te overtuigen en nu staan we hier voor het tweede jaar.''

Bezoekersaantal

Vorig jaar waagden vijfduizend Pinkpoppers de gang naar het museum. Dit jaar staat de teller halverwege de tweede festivaldag op ruim 3500 bezoekers. ''We gaan dit jaar ruim over de vijfduizend heen. Een gemiddeld klein museum doet er een jaar over om dat bezoekersaantal te halen'', glundert Huijts.

En hoewel het best veel voeten in de aarde heeft om een museum op te tuigen op een festival (''we stellen hele hoge eisen aan de beveiliging en condities van het pand'') staat Huijts te popelen om voor de 42e editie van Pinkpop weer een tentoonstelling samen te stellen. (ANP)

ANP Beeld
ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden