Kunst en cultuur big business voor Amsterdam

De 'wereldwijde culturele voetafdruk' van Amsterdam groeit, blijkt uit cijfers die dinsdag door cultuurwethouder Kajsa Ollongren aan de gemeenteraad zijn aangeboden.

Jan Pieter Ekker
Cultuurwethouder Kajsa Ollongren: 'Door invloed van buitenaf wordt het culturele aanbod breder, ontstaan er nieuwe initiatieven en neemt de creativiteit toe' Beeld ANP
Cultuurwethouder Kajsa Ollongren: 'Door invloed van buitenaf wordt het culturele aanbod breder, ontstaan er nieuwe initiatieven en neemt de creativiteit toe'Beeld ANP

Voorstellingen, kunstwerken en tentoonstellingen uit Nederland zijn in steeds meer steden en landen te zien. Meer dan helft daarvan komt uit Amsterdam, blijkt uit nieuwe cijfers van DutchCulture.

Amsterdamse talenten, kunstenaars, creatieve professionals en kunst- en cultuurinstellingen - vooral in de disciplines film, theater, dans en fotografie - bewegen zich over de hele wereld, bereiken een mondiaal publiek en verbinden zich met de internationale top.

"Kunst en cultuur leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid in en het vestigingsklimaat van onze stad. Amsterdammers, Nederlanders en internationale bezoekers kunnen kiezen uit een groot aanbod van kunst en creativiteit," aldus de wethouder.

"Amsterdam kan zich meten met culturele wereldsteden als Parijs, Tokio en New York."

Handelsmissie
Om die redenen zet het gemeentebestuur met het Kunstenplan 2017-2020 nadrukkelijk in op het bevorderen van de internationalisering van de kunst- en cultuursector.

Het beleid werkt twee kanten op, meent Ollongren: "De stad ontvangt steeds vaker cultuurdelegaties uit andere steden die willen samenwerken. Andersom doen wij hetzelfde. Daar profiteren bezoekers én instellingen van. Want door invloed van buitenaf wordt het culturele aanbod breder, ontstaan er nieuwe initiatieven en neemt de creativiteit toe."

Onderdeel van het beleid is een tweede handelsmissie die exclusief is gericht op kunst en cultuur; dit najaar brengt de gemeente samen met instellingen en kunstenaars een werkbezoek aan Parijs. Amsterdam zal dit jaar ook Antwerpen, Milaan, Stockholm en Seoul bezoeken.

Deze week brengen delegaties onder leiding van de locoburgemeesters uit Londen en Parijs een bezoek aan Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden