PlusGallery Viewer

‘Kunst brengt me ontspanning en afwisseling in mijn drukke leven’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Renske Imkamp (31) wil het liefst om de zoveel tijd een werk vervangen.

Oscar Van Gelderen en Manuela Klerkx
Desiree de Baar, Cell, 2019, Ram.  Beeld BEELD GALLERY VIEWER
Desiree de Baar, Cell, 2019, Ram.Beeld BEELD GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst brengt me naast schoonheid ook ontspanning en afwisseling in mijn drukke leven. Dat kan voor mij net zo goed worden bereikt door kunst met een maatschappijkritische boodschap. Ik moet mijn hoofd en gevoel dan aanspreken voor iets breders dan het dagelijks bestaan.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Met mijn moeder bezocht ik van kleins af aan musea. Thuis hingen gedurende mijn hele jeugd min of meer dezelfde werken aan de muur. Ik heb me voorgenomen dat zelf anders te doen, door om de zoveel tijd een kunstwerk te vervangen.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Over kunst lezen doe ik nauwelijks, hooguit soms in de krant. Ik bekijk wel regelmatig kunst online, en ik ga graag naar eindexamenexposities. Juist het kijken naar werk van nog niet gevestigde kunstenaars geeft me de ruimte om mijn smaak te ontwikkelen, omdat ik dan niet word beïnvloed door wat kunstkenners goed vinden. Er hangt vaak bovendien niet zo’n plechtige en serieuze sfeer als op sommige tentoonstellingen in galeries.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het liefst bekijk ik kunst in een groot museum, waar je tijdens je bezoek urenlang afgesloten kunt zijn van de rest van de wereld. Van een kort bezoek aan een galerie of expositie kan ik ook vrolijk worden.”

Bertien van Manen - Dorothy, West Virginia (1987), Annet Gelink Gallery 
 Beeld BEELD GALLERY VIEWER
Bertien van Manen - Dorothy, West Virginia (1987), Annet Gelink GalleryBeeld BEELD GALLERY VIEWER

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“De frequentie wisselt, maar ongeveer een à twee keer per jaar. Mijn inkomen uit de sociale advocatuur is niet zo hoog dat ik aan de lopende band werken kan aanschaffen – ik moet ervoor sparen.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal koop ik online, al dan niet nadat ik het werk op een expositie heb gezien. Ik heb een keer iets gekocht op een veiling van Adams Amsterdam Auctions, maar dat zal ik niet snel nog eens doen. Zo’n veiling haalt te veel hebberigheid bij me naar boven.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Over het algemeen ben ik degene die voorstelt een bepaald werk te kopen. Als het mijn vriend ook aanspreekt, kopen we het. We hebben een grote overlap in smaak. Een paar jaar geleden kocht ik een werk van Hellen van Meene dat hij naargeestig vindt. Het hangt daarom boven mijn bureau op mijn kantoor.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Nee, misschien komt dat nog. Ik vind trouwens wel dat fotomuseum Foam een goede webshop heeft, met daarbij de mogelijkheid om de print in het museum te komen bekijken en te laten inlijsten door hun vaste lijstenmaker. Ook Sandvoort Gallery heeft een uitgebreid aanbod van veel topfotografen uit de Nederlandse geschiedenis. Daar zit trouwens ook relatief veel goed betaalbare fotografie bij.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Van David Hockney, maar lang niet al zijn werk spreekt me aan. Ik zou kiezen voor A Walk Around the Hotel Courtyard, Acatlan, dat ik een paar jaar geleden heb gezien en me nu nog zo voor ogen staat. Ik zou willen dat de wereld eruitzag als op dit schilderij.”

Victor Delestre - Bathroom in Oloron-Sainte-Marie (to Jean-Baptiste and Simone), 2020, Everyday Gallery
 Beeld BEELD GALLERY VIEWER
Victor Delestre - Bathroom in Oloron-Sainte-Marie (to Jean-Baptiste and Simone), 2020, Everyday GalleryBeeld BEELD GALLERY VIEWER

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Het werk van Victor Delestre vind ik geweldig vanwege zijn kleuren en composities; vooral zijn schilderijen, waarin hij de diepte extra vormgeeft met reliëf in het materiaal. Ik houd erg van de niet-geënsceneerde fotografie van Bertien van Manen. Haar werk heeft een tastbare en vertrouwde sfeer en verveelt niet. Desiree de Baar kopieert bestaande gebouwen en ruimtes in textiel. Het nodigt je uit om te kijken naar vormen en details waar je normaal gesproken elke dag aan voorbijloopt.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen?

www.galleryviewer.com.

Renske Imkamp Beeld Het Parool
Renske ImkampBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden