Plus

'Kunst biedt stabiliteit in een wereld op drift'

De dertigste editie van PAN Amsterdam, de jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design, opent zondag in de RAI. Directeur Patrick van Maris: 'Verzamelen gaat tegenwoordig vooral op gevoel.'

Directeur Patrick van Maris en president-commissaris Roberto Payer van PAN Amsterdam. Beeld Ernst Coppejans

Jonge verzamelaars, prima donna's, professionals en kunstliefhebbers - ze moeten zich allemaal thuis voelen bij een bezoek aan PAN. Roberto Payer, president-commissaris van PAN Amsterdam en in het dagelijks leven directeur van het Waldorf Astoria en het Hilton, weet al te goed hoe belangrijk gastvrijheid is.

Payer: "De PAN is vernieuwd. De opbouw van de beurs is aangepast en het aanbod opgeschud. Bij mijn aanstelling heb ik meteen gezegd: het eten en drinken mag niet letterlijk het centrum van PAN zijn; het moet als je door de RAI loopt in de eerste plaats om de kunst gaan." Directeur Patrick van Maris: "Het eten dreigde soms de ziel van de beurs te worden. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn."

120 galeriehouders
De dertigste editie van PAN Amsterdam biedt doorgewinterde verzamelaars én starters op de kunstmarkt een breed aanbod van duizenden kunstvoorwerpen, die worden gepresenteerd door zo'n 120 galeriehouders, kunsthandelaren en antiquairs. In de vernieuwde opzet staan de kunstdisciplines kriskras door elkaar, waardoor een kruisbestuiving ontstaat.

Directeur Patrick van Maris: "Dit zorgt voor een andere beleving die dichter bij deze tijd staat. Ons motto is: 'eclectisch leven, eclectisch verzamelen'. Want zo gaat dat in deze tijd. Veel kunstverzamelaars houden van antiek, fotografie én schilderijen. Verzamelen gaat tegenwoordig op gevoel. De tijd dat mensen op de PAN linea recta naar hun favoriete galerie lopen, is voorbij. De nieuwe opstelling leidt tot desoriëntatie. Dat doen we bewust. Zo wordt een bezoek een avontuur."

Alle disciplines
Payer zou ook graag zien dat jongere mensen de beurs bezoeken. Daarom communiceert PAN anders dan voorheen. Het campagnebeeld van Eva Roovers kwam tot stand in samenwerking met Foam. Payer: "Ons aanbod is breed en gevarieerd. Maar die boodschap kwam niet altijd aan. Terwijl PAN door de brede opzet juist heel nauw aansluit bij hoe we tegenwoordig kunst beleven. Dat gebeurt niet meer op een academische wijze. Kunst en antiek zijn voor mensen veeleer een verlengstuk van hun identiteit. Met kunst laat je zien wie je bent."

PAN presenteert alle kunstdisciplines en -stijlen. Het aanbod varieert van antieke voorwerpen en objecten uit oude en verre culturen tot aan oude meesters en hedendaagse kunst.

Van Maris: "We bieden keramiek, juwelen, zilver, glas, tribal art, vintage design, schilderijen en fotografie. Oftewel: voor ieder wat wils. Het prijsniveau varieert ook: je kunt al iets kopen voor enkele honderden euro's en er zijn topstukken die miljoenen kosten. En natuurlijk is elk aangeboden object door onafhankelijke experts gekeurd op authenticiteit, kwaliteit en conditie. Wie hier komt, weet dat hij in veilige haven is."

Afwisselend programma
Tijdens de beurs zijn kunstexperts beschikbaar die rondleidingen verzorgen voor de bezoekers. Ze geven deskundige toelichting op wat er te zien is. Ook biedt PAN vanaf dit jaar een afwisselend programma op het nieuwe PAN Podium.

Payer: "Hier vinden inspirerende, interactieve presentaties plaats. Dat gaat over uiteenlopende aspecten van de kunstmarkt. Zo is er aandacht voor de honderdjarige geschiedenis van Gispen, en de Koninklijke Vereniging van Handelaren in Oude Kunst laat bezoekers in een soort game kunstvoorwerpen herkennen. En PAN Podium heeft een primeur: we laten 'werk in uitvoering' zien van de acht geselecteerde kunstenaars voor de metrostations van de Noord/Zuidlijn."

Verhalen
Volgens Van Maris draait het in deze tijd om verhalen vertellen. "De wereld lijkt op drift. Deze tijd vraagt voortdurend om flexibiliteit. De kunst biedt stabiliteit. De verhalen die het werk op PAN aankleven, zijn verhalen die buiten de hectiek van alledag staan."

Payer: "Als je nu bij PAN binnenkomt, stap je de wereld van de kunst binnen. Hier draait het om inspiratie. Mijn stelling is dat we kunst nodig hebben als mens en maatschappij, omdat kunst de maatschappij altijd te snel af is. Zonder die inspiratie stagneert de boel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden