PlusTheaterrecensie

Kun je theater maken over iets digitaals als een meme? Nou, heel goed dus

Booi Kluiving (1994) maakt graag theater over digitale cultuur, en is daar terecht succesvol mee. Voor zijn nieuwe voorstelling De Memers zocht hij uit of je wel theater kunt maken van zoiets specifieks als memes.

Aybala Carlak
De memes ontstaan in ‘De Memers’ zo voor je neus op het toneel en na een uur ben je murw, net als op Instagram/Reddit/TikTok. Beeld Bart Grietens
De memes ontstaan in ‘De Memers’ zo voor je neus op het toneel en na een uur ben je murw, net als op Instagram/Reddit/TikTok.Beeld Bart Grietens

Het antwoord blijkt een dikke ja, en heel makkelijk zelfs: met op grote borden geprinte bekende afbeeldingen en een camera ‘bedenken’ de vier spelers, Lindsay Zwaan, Maurice Vonk, Wieke van Rosmalen en Brent de Vries, in hoog tempo meme na meme. Over elkaar, over andere groepen mensen en over politiek en de maatschappij. De memedichtheid ligt zo hoog dat je je aan het einde van de voorstelling een beetje verdoofd voelt, zoals je eigenlijk ook hebt na een uurtje scrollen op Instagram/Reddit/TikTok. Chapeau.

Meestal is de grap goed, maar het aantal onnodige, incestueuze poep-en-plasgrappen ligt ook nog best hoog. Al wil Kluiving daar misschien duidelijk mee maken: dat is ook de cultuur van pubers, grappen maken die zo uit de bocht vliegen dat ze soms ook níet landen.

De spelers zijn sympathiek en dat maakt dat je soms ook gewoon om hen lacht.

Links/millennial/Amsterdam

In Concordia in Enschede wordt tijdens de voorstelling duidelijk – en dat vergeet je weleens als je lang in Amsterdam leeft – dat de memes zelf en het onderliggende perspectief van deze voorstelling wel heel links/millennial/Amsterdams zijn. Het mag dan niet heteronormatief zijn, het is in zekere zin wel politiek normatief, alsof we bijvoorbeeld witte, heteroseksuele, seksistische mannen vanzelfsprekend in dat hokje kunnen en willen plaatsen.

Kluiving brengt verder nog een goede boodschap: deze internetcultuur moeten we beschermen. Tegen censuur, tegen boomers, tegen geprivilegieerden. Want in tegenstelling tot theater, zijn memes vermaak van de armen.

Theater

Wat: De Memers

Door: Booi Kluiving / De Nieuwe Oost

Gezien: 18 maart, Concordia, Enschede

Nog te zien: 31 maart en 1 april in Theater Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden